browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Болгар, Булгар, Велики Болгар – 2ра част

Отново Болгар 🙂

WP_20150613_001WP_20150613_033Да, вече общо 3 посещения, последните 2 – през май месец, в топло и ясно време. Както и предполагах, разликата между първото и следващите посещения е огромна. Да видиш Болгар през зимата и през лятото са две съвсем различни изживявания. Причините:

На първо място, логично, количеството посетители. На -18 градуса желаещи да се разходят из руините се броят на едната ми ръка, докато лятото, не можеш да видиш същите тези руини от народ. Тук се провеждат разни мероприятия, свързани и с религиозните празници, има достатъчно място за изложения и е пълно със занаятчии, продавачи на сувенири и всякакви вкусотийки за хапване. Паркингите се напълват и хората се изсипват тук на цели групи с автобуси. И както съм споменавала преди, мнозинството туристи са си руснаци. Дори има и корабче, което 2 пъти на ден извозва посетители от Казан.

На второ място, възможността за пикник. Руснаците винаги са подготвени за пикник във всеки един момент, накъдето и да тръгнат. Сигурно това се дължи на факта, че тук за кратко пътуване се счита 6-8 часа в ден. Също, руската душа е свикнала да има под ръка поне някоя булочка (кифла) или картошка (картоф). Така че представете си тези зелени поляни пълни с хора, разпънали импровизирани софри. А ако говорим за 2-та часа път от Казан до Болгар, то това си е нищо работа… хората просто са дошли да хапнат на чист въздух и хубава гледка.

WP_20150613_032WP_20150613_002WP_20150613_031WP_20150613_007WP_20150613_037WP_20150613_035

087На 3-то място – фермата с камили. Да, тя не работеше зимата, или поне ние не сме забелязали. А ако някой все още, по някаква неизвестна причина, не е виждал щраус, е има и такава. Сега обаче, в жегата, си беше някак в реда на нещата да погледаме камилите (предлага се и езда), да пообщуваме с тях (въпреки опасността от възможното им неодобрение изразено чрез плюнка), а и дори да хапнем по сенките на близкия парк. Тези едногърби камили са си живеели по тези земи и са позвано отдавна от местните за вълна, мляко, месо и езда. В цената на билета ти предлагат и да се облечеш с татарски национални костюми за снимка, което си бе най-забавната част от камилското ни приключение 🙂

А кога повече си заслужава да отидете в Болгар, преценете сами, открийте разликите по снимките 😉

Автор: Траяна Дамянова