browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Красотите на Казан – Бауман и Кремъл

След първите ми впечатления от Казан (Kazan – town of myths and legends) и изминалата вече година откакто живея тук, реших, че е крайно време да ви разкрия по-подробно красотите, нощният живот, зимата, лятото, интересните събития и ежедневието на хората тук.

Но нека да си припомним…

DSC_2291

Зилант

DSC_1827 DSC_1824 Казан е град в Руската федерация, столицата на Република Татарстан, голямо пристанище на левия бряг на река Волга, при вливането на река Казанка, 820 км източно от Москва. Поради географското си положение, Казан отдавна е търговски посредник между Изтока и Запада. Един от най-големите религиозни, икономически, политически, научни, образователни, културни и спортни центрове в Русия. А Казанският Кремъл е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В града действа Московско време, (часовия пояс е UTC+3), но астрономически средата на деня в Казан идва с 46 минути по-рано, отколкото в Москва.

Градът е с регистрирана търговска марка “третата столица на Русия”.

DSC_1819

Любов

DSC_1822

Руската азбука

През 2005 г. Казан отбеляза своето хилядолетие. За историята, прочетете сами… но това, което ме озадачава и до днес, като нейн резултат, и на фона на днешните събития, е как религиозните и културни различия, произходът, външният вид не са били и не са повод за разногласия тук, а напротив, колорит, който ги обогатява и обединява. Спокойствието и толерантността са ярко забележими дори на вечното дерби на местните отбори, няма агресия, разделение, негативни емоции…

През 2011 г. тук се провежда Европейското първенство по вдигане на тежести. През 2013 г. градът е домакин на XXVII Световна лятна универсиада, 2014 – Световното първенство по фехтовка. През 2015 г. в Казан е домакин на Световната купа в водни спортове (FINA), и в 2017-2018 ще бъде един от градовете, в които ще се проведат Купата на Конфедерациите и FIFA World Cup.

През 2014 г. в класацията на сайта за пътуване TripAdvisor за най-бързо развиващите се туристически дестинации Казан взе 8-мо място в света и 3-то в Европа.

DSC_1801-EFFECTSВ Казан са родени Радецки и Шаляпин. А Лев Толстой прекарва 7 години от живота си тук, през които следва в редовния курс на Казанския университет по арабска и турска филология, единственият в страната по това време. Интересно как и тримата са свързани с българската история….

Но стига съм ви оттегчавала 🙂 исках да ви покажа… красотите на Казан:

DSC_1796DSC_1880Улица Бауман – пещеходната улица в Казан, започваща от неговият Кремъл и стигаща до площад Тукай – самият център на града, с огромни магазини, бутици и безброй кафенета и барове. През лятото тя е кипяща от живот, пълна с улични музиканти и чужденци; през зимата – бяла, тиха и загадъчна; през деня – забързана, пълна с туристи, групи от деца, търговци, безделници… а през нощта – романтично осветена, свидетел на партита и подпийнали компании, вечната сбирка на местните рокери и мотористи, и на влюбените, осамотили се на някоя скамейка… Тук има няколко красиви църкви, театър, музеи, ресторантчета и кафенета.

Тя се превърна почти веднага в едно от любимите ми места за разходка. Тук се намира и любимият ми бар с непритенциозно меню и жива музика през уикендите.

DSC_1809Казанският Кремъл – освен, че е най-старата част на града, невроятно красив, когато е осветен нощно време и се отразява в реката, той е място и за разходка, и за посещение на интересни експозиции, в няколкото музея на територията му.

Етнографката експозиция бе най-интересна за мен, намерих много общо с българкото в мотивите, облеклото, цветовете най вече в гагаузките експонати, но и не само.

DSC_1866DSC_1848DSC_1843DSC_1855DSC_1857DSC_1862DSC_1860DSC_1852

DSC_1806Тук е резиденцията на президента на Татарстан, но най-впечатляваща за мен, от всички сгради в състава му, е джамията Кул Шариф. Кръстена е в чест на последния си Имам Сеид Кул Шариф, като герой и защитник на Казан.

Вътрешното пространство на джамията побира 1500 богомолци, а на площада пред нея могат да се поместят още хиляда. Всяко от 4-те минарета е високо по 58 метра. Куполът на храма е декориран с форми, наподобяващи декоративните детайли от Казанската шапка — короната на казанските ханове, пренесена в Москва след падането на Казан и изложена в Оръжейната палата в Кремъл.

WP_20150614_012DSC_3845DSC_0761DSC_3869

DSC_1787-EFFECTSDSC_1837-EFFECTSСтроежът на храма започва през 1996 г. с цел да се възстанови легендарната джамия с множество минарета от времето на Казанското ханство, център на вероизповеданията и развитието на науките за региона средното поволжие през XVI век.

Джамията е разрушена през октомври 1552 по време на щурмуването на Казан от войските на Иван Грозни. След дълга обсада, продължила 41 дни, руските войски навлезли в Казан. Историците описват отбраната му като героична, тъй като огромната 150-хилядна войска предвождана от Иван Грозни многократно превъзхождала 30-хилядната конница в защита. Духовният водач – имамът и царят, Едигер-Хан, поддържали духом казанци в продължение на цялата битка и никой и не мислел да се предава. Но с многобройните технически съоръжения, изпепелявайки всичко по пътя си, Иван Грозни накрая успява да влезе в крепостта. Пожарът унищожава всичко, а защитници са избити до крак, но красотата на Казан била вече впечатлила Иван Грозни и в чест на победата си, той нарежда да се построи храм и така се появява красивият Храм в Москва „Василий Блажени“ с деветте купола.

DSC_1841DSC_1834DSC_1833DSC_1830DSC_1829

Звучи като приказка от 1001 и една нощ и наистина джамията днес е много красива, дори и бледно копие на оригинала, както се разказва в легендите. А легенди в Казан има много…

Автор: Траяна Дамянова