browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Красотите на Казан – Нощен живот и събития

С идването на лятото в Казан се събужда и нощният живот… градът кипи от посетители, цъфти в цветовете на дъгата и се появява огромен списък от събития, спортни мероприятия, фестивали и концерти, на които можеш да отидеш.

Денят започва в 3:00 сутринта, но свършва само когато ти решиш…

И така… с кое по-напред да започна… толкова промени настъпват с идването на лятото, толкова бързо, само за няколко дни градът се преобразява… от едноцветната сива зима застинала в лед и неподправен мирис, Казан разцъфва и всевъзможни ухания изпълват улиците: на този ъгъл пуканки, на другият потни момчета танцуващи под слънцето, свежестта на пръските вода носени от вятъра около фонтаните или плодовият дим на наргилето от близкото кафене. Вечер всичко това се случва под нощните светлини огряващи улиците и сградите, всичко придобива романтичен вид на лунапарк и те обхваща чувството, че някъде в този момент се случва вълшебство, което ти ще пропуснеш… И така можеш да се наслаждаваш безкрайно (или по-точно до края на двата месеца лято) на нощите в Казан.

dsc_3782 dsc_3785 dsc_3793 dsc_3845 dsc_6109 dsc_6098

Светлините на Казан се отразяват в небето, в реката, езерото, панорамата те хипнотизира… всеки път, минавайки покрай стените на Кремъл под осветените му кули, не можеш да откъснеш поглед, сякаш го виждаш за първи път.

dsc_2720dsc_2721Вечер, ще седнеш на някоя тераса и примамен от мириса на наргилето, което тук е едновременно ежедневие, занаят и изкуство, ще си поръчаш и ти. Плодовият вкус ще полепне по небцето ти, а тютюнът ще те накара да се отпуснеш и дори ще замая леко главата ти, докато се наслаждаваш на вечерта…. само един от елементите на бохемският ориенталски живот, който ще откриеш в Казан.

dsc_4726dsc_4745Почти всяка вечер слънцето по тези ширини залязва по драматичен начин, разкъсващо небето и облаците в ярко червени или розови цветове… и взирайки се в тази красота разбираш поезията на руската душа.

Но стига лирически отклонения… едно от важните събития в казан лятото на 2015-та бе 16-тото Световно първенство FINA.

То се проведе в Казан, от 24 юли до 09 август 2015 г. Русия бе домакин на това събитие за първи път. Броят на участващите национални отбори – 190, спортисти – 2400, а броят на медали – 75. Президентът на ФИНА Жулио Маглионе при закриването на събитието нарече този шампионат най-добрия в историята на ФИНА.Градът беше пълен с чужденци, спортисти, туристи, запътили се към следващото състезание или събитие, запознаващи се с със свои колеги от цял свят. Бях забравила колко еуфория, свобода и емоция има в в едно толкова голямо спортно събитие, което е непокварено от политика и повтарящи се слогани. И седейки на любимата ни терса в Мариот, наблюдавайки скоковете от високо (наистина немислимо високо) в р. Казанка, чувствах каква късметлийка съм, че имам тази възможност.

Състезанията се проведоха в шест спортове: плуване, плуване в открити води, гмуркане от високо, синхронно плуване и водна топка. 31 страни бяха наградени с медал и бяха поставени 12 световни рекорда. Най-много златни медали, спечелиха Китай, САЩ и Русия. Това е вторият път, в който Китай оглавява класирането по медали. И разбира се всичко завърши с грандиозна церемония, която едва ли мога да опиша и представя в снимки, но вижте някои от тях.

dsc_3811 dsc_3817 dsc_3826 dsc_3828 dsc_3833 dsc_3840

img-20150919-wa0000dsc_4720Другият спорт, които силно заобичах тук бе хокеят. И ако си мислите, че това е само зимен спорт, който се практикува за кратко през зимата ще сгрешите. Хокей се играе от всички, малки и големи, любовта към този спорт започва на стотиците пързалки в града и завършва в залите на първенставата по хокейили фигурно пързаляне. Да, факт е, че тук зимата продължава 6  месеца и това способства, но повярвайте ми топлото време не спира многобройните състезания, които се организират целогодишно и неизбежно ще те превърнат във фен. Залите са винаги пълни, организацията е на много високо ниво, а играта…. отлична! И това е едно от нещата, което най-много ми лиспват сега: да гледаш на живо мач на местния отбор (който е един от най-добрите в Русия), да пееш песните повдигащи адреналина и настроението в залата…

dsc_6019dsc_6022dsc_6029Разбира се, няма само грандиозни събития и спорт… но управата на града определено се опитва да не оставя и ден в който жителите на Казан да скучаят, дори то да било в безплатни визуални шоута по стените на Кремъл за 15-ина минути всяка вечер. Многобройните театри, опери и спектакли… самодейни клубове и сбирки от всякакъв характер, вечерите на кино на открито, прекрасните паркове или алеи покрай реката и езерото където няма да ти доскучае дори да останеш цяла нощ… dsc_6026Дdsc_6027а, наистина, изключително активна общност, в която се чувстваш млад, жив и всеки миг, сякаш пропускаш някакво събитие…

img-20150806-wa0001Но това, което най-много ще ми липсва, разбира се, е невероятната компания от хора, с които се запознах в този наистина интернационален град. Чудесните Експат срещи, приятелствата, които завързахме, изключително веселите нощи и партита, интересните разговори и смехът…

Обичам ви приятели!

Автор: Траяна Дамянова