browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Уикенд в Нижний Новгород – ден 1-ви

Краят на Юли – винаги прекрасно време за пътешествия. Този път към Нижний Новгород.

От Казан или Москва има няколко начина да се стигне: самолет, влак, автомобил, дори кораб.

Нощни влакове осигуряват достъп до Нижни Новгород от Москва, Санкт Петербург, Казан, Ярославл и други. От декември 2002 г., бърз влак превозва пътници между Нижни Новгород и Москва за по-малко от пет часа. Човек може да продължи от Нижни Новгород на изток по Транссибирската железопътна линия с директни влакове до големите градове в Урал и Сибир, както и в Пекин, Пхенян, и Улан Батор.

Тъй като бе петък вечер, взехме билети за нощния влак, приблизително 7 часа път и пристигнахме рано-рано сутринта около 7. В града също има много варианти за транспорт, дори метро, което и взехме за 2 спирки до центъра. След бърза закуска се отправихме към реката, над която се извисяваще местния Кремъл, а снимките по-доли показват уличките по път.

DSC_3300DSC_3302DSC_3303DSC_3305DSC_3310DSC_3316

Нижни Новгород е разположен при вливането на река Ока във Волга. Населението на града през 2011 година е 1 255 159 души, което го нарежда на 5-то място в страната. Ока дели града на 2 приблизително равни части. Десният бряг е висок. Там на 7 хълма (от 100 до 200 м н.м.) е основан древният град Нижни Новгород и се намира историческата част на града. Левият бряг е нисък, там е разположен новият град. Основан е през 1221 г. от княз Юрий II Всеволодович, а от 1341 г. до 1392 г. е столица на Нижегородско-Суздалското княжество. През 1392 г. е присъединен към Московското княжество.

След включването на града в Великото Московско херцогство през 1392, местните князе взели името Шиуски и се заселват в Москва, където за кратко се възкачват на трона в лицето на Василий IV.

Ето тук започва да се преплита историята на града с татарите… След като бил изгорен от могъщия кримски татарски вожд Едигу през 1408, Нижни Новгород е възстановен и се превръща във важна крепост във войните срещу татарите от Казан. Огромният, издигнат от червени тухли Кремъл, една от най-силните и най-ранни запазени крепости в Русия, е построен през 1508-1511 под ръководството на Петър италианецът. Крепостта е била достатъчно силна, за да издържи на татарски обсади през 1520 и 1536.

DSC_3323DSC_3318DSC_3333DSC_3332DSC_3327DSC_3334

И така, пред нас се извиси една от кулите на крепоства, високите безкрайни стени, може би само този в Москва бе по -голям по площ. Във вътрешността видяхме поредното изложение на военна сила, свързано със 70 годишнината от II-та св. война. След това, парламентът, и прекрасната гледка към Волга, която спокойно се резливаше по бреговете си, някой все още нециментирани и диви. След болшевишкото опустошение, единствената древна постройка наляво в рамките на стените на Кремъл е приличащата на палатка Архангелска катедрала (1624-31), първата построена от камък през 13 век.

DSC_3341DSC_3339DSC_3359DSC_3361DSC_3364DSC_3365

Appeal_of_MininВ самият Кремъл не намерихме нищо по-интересно (беше трудно да намерим дори тоалетна :)), та се спуснахме към реката и речната гара. Минахме покрай паметника на Минин и Пожарский – едни от емблематичните паметници на града. Кои са те?! През 1612, така наречената национална милиция, събрана от местен търговец, Кузма Минин и командвана от княз Дмитрий Пожарски изгонват полските войски от Москва, като по този начин слагат край на т.н. смутни времена и подсилват  върховенството на династията Романов. Останките на Минин  са погребани в цитаделата. (В памет на тези събития, на 21 октомври 2005 г., точно копие на статуята на Минин и Пожарски от Червения площад  е поставено в предната част на църквата Свети Йоан Кръстител, където се смята, че е мястото, от което провъзгласен призивът към народа.)

От малкият площад започва пещеходна уличка, която веднага ми стана симпатична, с многото кафенета, малки магазинчета и весели фасади. Тук прекарахме голяма част от свободното си време, в търсене на нещо за хапване или сувенири. Не можах да не се изкуша от прекрасните ленени изделия от местната текстилна фабрика. Толкова много неща… от покривки и пердета до руски традиционни ризи, сукмани и рокли за малки и големи дами. Но да не се отплесваме…

Бяхме жадни за приключения, затова без да губим време се отправиме към най-далечната ни цел… но за това четете в:

Уикенд в Нижний Новгород – ден 1-ви – Городец

Автор: Траяна Дамянова