browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Санкт Петербург

Рано сутрин, някъде около 7… тихо, все още градът не се е събудил. Улиците са почти пусти, но чисти, широки, прави, обградени с красиви и горделиви сгради. До тук, с нищо по-различно от Москва, например, но при все това усещаш, че това е привидно и те чака нещо вълнуващо, с ритъм, който запленява, единствено, и вкусно!

DSC_2329DSC_2340DSC_2398

Да, това е Питер! И не, не прилича на нищо друго. Достатъчно е уникален, интересен и саможив, че няма нужда от сравнение. Днес той е главно руско пристанище на Балтийско море, с над 5 милиона жители, но и столица на Руската империя в продължение на повече от два века, с исторически център, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

DSC_2540DSC_2529DSC_2575DSC_2409DSC_2380

Прекрасен град, с уникални сгради, разположени храмонично по “островите” в делтата на Нева. Но и ветровит, облачен, винаги опръскан с дъжд, достатъчно влажен, за да ти замръзнат пръстите на ръцете при +4 С. И изведнъж грейва слънце, толкова невероятно и приятно, че се радваш като дете, скачащо в локвите навън. О, да, защото тук слънчевите дни са средно в годината само 60! Въпреки всичко, това не може да те спре да се насладиш на атмосферата на града, да извървиш нееднократно главните му улици и да влезеш в няколко от симпатичните кафенета или барове, да се сгрееш и наблюдаваш живота на хората тук.

Вкусно… азиатска, европейска, грузинска кухня, суши, макдоналдс, кафе на колела… мирис на вкусен хляб и море.

DSC_2477DSC_2585DSC_2519

Някъде към 11 ритъмът на града се забързва, животът закипява, улиците се изпълват с туристи, продавачи, млади хора и коли. Едните се запътват към музеите, другите запълват площадите, а третите запритичват към университетите. 92% от жителите му са руснаци, но те определено имат повече европейски дух, вид, култура и поведение от който и да е друг руски град.

DSC_2401Не планирайте, насладете му се по своему,  дори и само за дълъг уикенд. Може би най-доброто време за посещение са Белите нощи: от 25-26 май, — когато слънцето се спуска на не повече от 9° зад хоризонта и вечерния сумрак практически се слива със сутрешния, — и завършват на 16-17 юли.

Препоръчвам с две ръце!

Автор: Траяна Дамянова