browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Сочи, Адлер и Красна поляна – част 2

Ден втори: скалистите плажове все още не ни се струваха толкова привлекателни колкото планината. Така и решението бе бързо взето. Рано сутринта се запътихме с влака към следващата нова дестинация: Красна поляна и Роза Хутор. Беше време да покоряваме върхове, и то кавказки.

С влакчето бързо се стига до подножието на ски курорта, където има няколко спирки. Първата, която вече споменхаме е Красна поляна – намира се на река Мзъмта, на 38 км от брега на Черно море на височина около 500 метра над морското равнище, на 64 километра югоизточно от централен Сочи. Селото е заобиколено от всички страни с високи планини, на запад – планината Ачишхо и нейните разклонения, на изток – билото Аибга. На 15 км северно от Красна поляна се намира водосбора на Голям Кавказ. По време на ледниковия период на мястото на селото е бил долния край на ледник, мощни следи от който се срещат навсякъде във формата на огромни камъни и цепнатини в скалите, заобикалящи долината. В Красна поляна бе разположен и планинския клъстер на XXII Зимна олимпиада и XI параолимпийски игри.

Продължихме нататък, следваща спирка – Роза Хутор – самият ски курорт, най-големият в Русия. Той се намира на 40 километра от Адлер, в подножието на Главния кавказки хребет. От международното летище Адлер до курорта може да се стигне с комбиниран път и железопътен транспорт за 30 минути, а от Сочи има електрически влак “Ласточка”. Територията на ски курорта обхваща приблизително 1820 хектара от северните, североизточните и южните склонове на билото Аибга, извисяващи се от р. Мзъмта, 575 метра над морското равнище, до върха на планинската верига на 2509 метра надморска височина.

Това, което ме порази тук, бяха мащабите на новото строителство: огромни хотелски комплекси, широки пътища, множество лифтове и пътеки просто прокарани с булдозер по хребетите. Личеше си пълното безхаберие и неуважение към природата и запазването на естествената околна среда. Това, по принцип, е напълно в руски стил, но все пак очаквах много повече… нали това бе международен курорт, с инвестирани милиарди за организирането на олимпийските игри, подчинени на определени стандарти?! Но не, маса народ се изсипваше тук със леснодостъпните влакове и автобуси. Рускини на токчета слизаха от лъскави автомобили и се качваха на удобния кабинков лифт до върха, на 2500 м, където се разхождаха по изораните с булдозер пътеки. Бях отвратена.

Когато се поразрових прочетох, че: първоначално концепцията на екокурорта, приет от “Роза Хутор” в сътрудничество със специалисти от Световния фонд за дивата природа (WWF), включва спазването на екологичните стандарти и регламенти в сила на територията на Руската федерация, използването на екологично чисти и сертифицирани строителни техники и материали, внедрение, заедно с традиционните, и на алтернативни енергийни източници, вземането на екологични мерки на територията на национален парк Сочи, както и подкрепа за екотуризма и образователни проекти в областта на екологията. WWF оказали експертна подкрепа за използването на екологично чисти строителни технологии, енергия и опазване на водните ресурси. Междувременно, през 2010 г., WWF Русия прекратява работата си в Координационния съвет по екология на държавната корпорация “Олимпстрой”. През същата година фондацията заедно с “Грийнпийс” се оттегля от Обществения съвет за подготовка на Зимните олимпийски игри, тъй като организаторите на игрите пренебрегват решенията, взети от съвета, в резултат на което уникалните екосистеми в региона претърпяват необратими щети. По данни за 2015 г., игнорирането на екологичните изисквания е довело до почти пълното унищожаване на Червената чемширена пеперуда-молец, а стотици хектара уникални растения са загинали. През октомври 2015 г. в Цюрих, на срещата на Международната ски федерация, генералният директор на Роза Хутор, Сергей Бачин, обявява плановете на компанията да развие курорта и да увеличи площта на комплекса за сметка на резервата, първоначално в два, а в последствие в четири пъти! Това, разбира се, е в противоречие със задълженията, поети от Русия в хода на Олимпийските игри през 2014 г., а именно намерението да се прехвърли територията на резерват Сочи към резерват Кавказ, който е под закрилата на ЮНЕСКО. През същия месец WWF Русия отправя призив към международните спортни организации да откажат да провеждат и подкрепят дейности в ски курортите “Роза Хутор” и “Лаура”, разположени на територия с висока консервационна значимост.

Все пак се изкачихме до близкия връх, разходихме се по пътеките и се полюбювах на Кавказ – наистина красива планина, която, надявам се, ще намери начин да си отмъсти за стореното от човека тук… Може би това ще е и единственият ми негативен пост и следващият път, когато посетя това място, нещата ще изглеждат съвсем различно… 🙂

Автор: Траяна Дамянова