browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Краков – великолепен през лятото

И обратно в Краков… Вярвате или не, но след парти с приятели тук можете да прекарате и доста спокойна сутрин или следобед, просто събирайки сили за следващото приключение :).

Въпреки, че е един от най-старите и големи градове в Полша, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и съответно посещаван от голям брой туристи, тук можеш да прекараш и релаксиращ уикенд, спортувайки в някой от парковете или просто наслаждавайки се на хубавото време край р. Висла с гледка към замъка Вавел.

За пръв път Краков се споменава през 968 г. и има няколко легенди, които се разказват и до днес: казват, че всичко започва от Крак, първият господар на селището, разположено някъде между реките Дунав и Рейн на земя, определена от древните римляни като варварска. Едно е сигурно за откривателя – той е този, който убива ужасяващия дракон, за който легендата говори и който става символ на Краков. Името на града е споменато в записките на Ибрахим ибн Якоб, търговец от Кордоба през 985 г., където той описва богат град, в който се пресичат търговски маршрути, заобиколен от гори.

Историческият център на Краков, бивша столица на Полша, се намира именно в подножието на Кралския дворец Вавел. 13-вековният търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори. По-нататък доказателства за пленителната история на града са останките на 14-вековните укрепления и средновековното разположение на квартала Кажимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша. Днес в музеите и галериите може да се намери всичко – от творби на Леонардо да Винчи до японски комикси. Краков също се гордее със своя Ягелонски университет‎ – един от най-старите в Европа.

Логично, най-доброто време за посещение тук е лятото, не само защото има много какво да се види и обиколи, но и защото градът сякаш разцъфва с уникалната си атмосфера. Ще е грешка, ако не си дадете почивка от туристическия маршрут и не приседнете в някое от малките кафененца или барове със скрити градини в малките улички на Кажимеж. Разходете се с лодка по реката, наемете си колело и поемете по някоя от безбройните велоалеи и паркове. Както и в Италия, не пропускайте да си вземете и топка божествен сладолед, наблюдавайки лебедите и малките корабчета по Висла на тревата под Вавел.

След това второ посещение в Полша и Краков, реших, че с удоволствия бих живяла тук…

Автор: Траяна Дамянова