browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ланцкорона – любов от пръв поглед

Ланцкорона е село, разположено на 30 км югозападно от Краков. Намира се сред хълмовете на Бескидите (част от Карпатите, система от планински хребети в Централна Европа, разположена на територията на Полша, Словакия и Чехия, а източните ѝ  предели – по границата с Украйна). Има си дори замък, който днес е в руини. През последните години, Ланцкорона се превръща в туристическа атракция с добре запазени автентични дървени къщи от 19 век. Селището е създадено от Казимир III Велики през 1336, за да предпази пътя до Краков. Близостта му до Краков и временният му статус на град са съпътствани от правото да има свой собствен пазарен ден и да продават бира. Та какво друго му трябва?! Нищо чудно, че е процъфтявал 🙂

До днес Ланцкорона пази старите си симпатични къщи, сгушени в центъра, където редовно продължава да се организира пазар с всевъзможни стоки и, разбира се, да се пие бира. Има малки кафенета и магазинчета, няколко неголеми, но интересни музея, стара пекарна, която неизбежно те примамва с миризмата на топъл хляб и няколко арт галерии. Тук опитах за първи път и сега мога да заявя, че това бяха най-вкусните послки пироги, които до сега съм яла. А те са всякакви – със сирене, спанак, сладко от боровинки, ягоди… мммм. Не мога да пропусна да отбележа единствения банкомат в градчето, който се намира в рамката на прозорец в къща на центъра, а за да стигнеш до него трябва да застанеш на специално приспособено за целта стъпало. Определено най-забавната атркация тук. Разходките никога няма да ви омръзнат. Спокойствието и срамежливата красота на това място ви карат да се чувствате добре, без цел и посока.

От центъра на Ланцкорона се тръгва покрай църквата по пътека в гората към руините на замъка. Лятото тук се чувстваш чудесно, под сянката на дърветата, успял да избягаш от горещините. Вила Тадеуш е една друга местна забележителност, където можете да отдъхнете, но и да отпразнувате някоя сватба например :). Намира се в края на криволичещ горски път, скрита зад дърветата, с прекрасен ресторант, открит басейн – май повече за красота…, малък парк на фона на изоставена къща-замък.

Лнцкорона бе и първото място, което посетих в Полша след Краков. Гостоприемството на Душа и Роман от Gospodarstwo Agroturystyczne – Lanckorona 310 те карат веднага да се почустваш като у дома си, нагощавайки те с много и вкусни гозби в прекрасния им дом. Разбира се, компанията на Люцина и Давид, както и цветния им кръг от приятели, направи това посещение едно от най-хубавите ми преживявания, заради което ще продължавам и да се връщам редовно.

Автор: Траяна Дамянова