browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Атрани – любов от пръв поглед

Заключен между Средиземно море и високите скали под връх Чивита, Атрани е едно от най-живописните миниатюрни градчета на италианското крайбрежие. И ако досега не сте преживявали любов от пръв поглед, то в Атрани това ще ви се случи!

С население по-малко от 1000 души и изолиран от трафика и шумната глъчка на големите курорти в съседство, със своята площ от около 1 кв. км, Атрани е втората най-малка община в Италия и най-малката в Южна Италия. Той отстои на около 230 км от столицата Рим и на едва 700 м. от популярнaта туристическа дестинация Амалфи, но се радва на също толкова жив интерес като тях. Малкият плаж е доминиран от величествени каменни арки, върху които сякаш се крепи целият град.
Атрани - любов от пръв поглед
 Основан от аристокрацията на Древен Рим, за кратко време Атрани се превръща в луксозна резиденция на най-влиятелните родове от Амалфи и още тогава е провъзгласен за негов „град – близнак“. По-късно очарованието и уединението на градчето привличат последователно и норманите, някои германски племена, французите и испанците. Така днес измежду жилищните и обществени сгради в Атрани можете да откриете крепостните останки от тяхното пребиваване на територията му.
Атрани - любов от пръв поглед
Погледнат от високо, Атрани буди едновременно умиление и вдъхновение. Традиционните къщички започват от плажа на Атрани (откъдето е и главният вход на града) и се разстилат нагоре по планинските склонове, обгърнати от свежия аромат на лимонови тераси и китната зеленина на росни градини. Тесните улички с изящни сводове и пищни арки са озарени от белотата на варосаните фасади, а светлините на рибарските лодки придават едно очарователно и романтично сияние на крайбрежната ивица в късните часове.
И макар че риболовът е основният източник на препитание за жителите на Атрани, градчето впечатлява с автентичната си средновековна архитектура и с някак консервираната си атмосфера.
 Атрани - любов от пръв поглед
Сърцето на града е площадът Умберто I, където най-ясно можете да опознаете местните обичаи и културни навици. Наподобяващ обширен вътрешен двор, изпълнен с множество традиционни заведения, китни балкони и красиви арки отворени към морето, социалният център на града е доминиран от една от най-емблематичните местни сгради – църквата „Сан Салваторе“. За съжаление днес тя не е отворена за посещение и единственото й предназначение е да краси площада с великолепната си часовникова кула и някак странно етажираното й разположение сред заобикалящите я сгради.
Атрани - любов от пръв погледЦърквата е построена в далечната 940 г., а главната порта е изработена в Константинопол през 1087 г.. И въпреки че във времето е претърпяла няколко значителни архитектурни промени, тя винаги се е ползвала с особена почит от цялото общество на някогашната Република Амалфи, защото в нея се провеждали коронациите на херцозите.
Друга изключително емблематична сграда за Атрани е катедралата „Света Мария Магдалена“, издигната през 1274 г. в знак на благодарност от местните жители към Мария Магдалена, че ги е освободила от сарацинските гарнизони.
За разлика от църквата „Сан Салваторе“ този храм е много по-пищен и просторно разгърнат и също се е използвал за  тържествени церемонии. Фасадата е в южноиталиански бароков стил с два бронзови портала, а куполът и камбанарията му днес са символ на града.
При обиколката на Атрани вероятно ще останете изненадани от факта, че на толкова миниатюрна площ са построени толкова много църкви. Но е факт – освен двете най-значими и споменати по-горе, в града има още поне 6 религиозни храма.
Атрани - любов от пръв погледЕдин от тях е част от Францисканския манастир на Света Розалия (до който можете да стигнете директно от площада), в която се съхранява ценен орган от XVIII в. Църквата „Света Мария дел Бандо“ е построена през XII в. върху могилка в подножието на огромна средновековна наблюдателна кула и разкрива удивителна гледка към целия център на града. Църквата – „Свети Микеле Фиори ле Мура“ пък, също от XII в., е известна не само със странната си стурктура, но и със знака на една от стените, маркиран през 1656 г., за да напомня за разразилата се тогава чума.
Разходката по криволичещите алеи, улици и поредици от стъпала на Атрани винаги е много приятно изживяване. Невероятните гледки, които не спират да ви изненадват на всеки ъгъл, ще изпълнят душата ви с наслада и вълнение. Наред с другите впечатялващи забележителности няма как да не обърнете внимание на параклиса „Света Гертруд“ и на старата църква „Кармин“.
Ако пък сте любители на продължителните пешеходни турове, за около 2 часа можете съвсем спокойно да стигнете до съседните курортни селища Равело и Скала – гледката към долината докато се изкачвате към Равело е наистина грандиозна. Ако пък искате нещо по-близо, то Амалфи е точното място за вас.
Посещението на Атрани ще ви накара да се влюбите в града от пръв поглед. Заради разположението му, заради излъчването му, заради цялостната му атмосфера. Тук постоянно се случва нещо и сякаш животът не спира да тече – на плажа, в заведенията, по улиците. Пригответе се за едно вълнуващо и изпълнено с много красота пътуване!
Източник: http://relax.rozali.com