browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Екзотична България и опитите за обръщане на гледната точка

– Откъде сте?
– От България.
– О, това звучи екзотично!

Това е разговорът, който често се е провеждал между моя приятелка, която учи във Великобритания, и колегите й от университета. Разбира се, предполага се, че образованието във всяка една държава трябва да осигури поне основни познани на учениците по география. Може би е амбициозна цел да се познават екзотичните държави в целия свят, но поне тези, с които се поделя континент…

От години се говори за начините, по които може да се популяризира България като туристическа дестинация. Поне ако турист попадне тук, би било добре да може да се ориентира.

На много места в София и в страната се предлагат пътеводители. Те имат няколко цели – да покажат места и маршрути, да представят историята на страната и да разкажат за културните й особености. Обикновено пътеводителите се купуват от българи, които ги прилагат към подаръци за чужденци. Поне това са наблюденията на търговци на сувенири и някои издатели. Те разказват още, че често фирми купуват албуми, книги и пътеводители, ако имат чуждестранни посещения. От туристите най-често книги за спомен си взимат руснаците. Според продавачите това е заради особената им култура, която позволява да отделят повече средства за сувенири. Според издатели пък причината е, че чувстват България близка.

Екзотична България и опитите за обръщане на гледната точкаВсъщност има доста пътеводители за страната, но обикновено се публикуват разпокъсано от малки издателства, които правят по една-две книги и се изчерпват. Има и такива, които непрекъснато издават пътеводители за нови места в страната, или превеждат вече издадените на различен език. Справочници за България могат да се намерят дори на японски, но най-често са на основните европейски езици – английски, немски, френски. Заради засиления интерес от Русия, повечето се предлагат и на руски език.Според Димитър Димитров от “Тангра ТанНакра” е важно предварително да знаеш за мястото, на което отиваш, за да можеш да го усетиш. Според него не можеш да видиш как всеки камък на Перперикон, например, оживява, ако не знаеш историята на мястото. Неговото издателство от години се занимава с изготвяне на пътеводители за България на чужди езици. В тях освен стандартната за пътеводител информация са публикувани и митове и легенди, които да “съживят” мястото. Пътеводителят за България включва 1500 снимки, около 600 карти и е достъпен на пет езика. Има специални издания за Черноморието и за Дунавския бряг.

Друга интересна поредица е за българските планини. По традиция планински пътеводители у нас не се издават. Не е ясно каква е причината, но повечето съществуващи издания са от средата на миналия век. “Тангра ТанНакра” обаче решава да създаде книга за всяка от планините. До момента има готови пътеводители за Люлин, Витоша, Странджа и Пирин. Всичките се издават и на английски. В процес на подготовка са истории и маршрути от Сакар, Рила, Средна гора и Беласица. Цените варират от 12 до 60 лв.

Екзотична България и опитите за обръщане на гледната точка

На много места се намират и два албума на издателство “Гуфо”, които представят България и София. Те съдържат предимно снимки, исторически и георграфски справки. Предлагат се на анлийски, като се подготвя и превод на руски. Издателството работи и върху албум за манастирите в България, който ще излезе в края на годината. Те не са големи като обем и струват около 10 лв.

Издателство “Софтпрес” издава пътеводители за други държави, но има справочници и за България на руски и английски език. Те са направени по модела на световните Marco Polo и са джобен формат, като съдържат история на местата, снимки и карти. “Уникарт” пък са популярни с правенето на картички, но издават и пътеводители. Такива имат дори на румънски, испански и японски и също струват 10 лв.

Явно към изданията на този език има интерес, защото и “Борина” правят книги на японски. Техният формат е различен от този на пътеводителите, защото представят културата и спецификите на страната в големи книги. Имат издания за българските манастири, народните носии, тракийското изкуство със снимки и пояснения. Цената им е между 20 и 85 лв. в зависимост от темата. Разпространяват се основно в България, но се предлагат и в Северна Америка, Южна Америка, Европа и Австралия. Предлагат се и в Amazon.com.

Все пак в България малко от чужденците купуват книги. Според наблюденията на търговците, мускалчетата с розово масло им осигуряват спомен срещу 0.50 ст.

Източник: Дневник, Златина Димитрова