browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Топ 10: Европейски екскурзии с влак

Пътуването с повечето европейски влакове предлага ефективност и удобство, точност при тръгване и пристигане, уютно място или отделен спален вагон, където да се отдадете на любима книга. Но железопътното пътуване е свързано и с незабравими усещания: наблюдавайки през прозореца алпийските ледници, вкусвайки кулинарни изкушения в реставриран от последния век вагон-ресторант. Съответно нашите десет любими европейски екскурзии с влак не са най-бързите пътувания, а само най-запомнящите се. Всички на борда!

1. Сладка Швейцария: Шоколадовият влак

Маршрут: Montreux to Broc, Швейцария
Продължителност: 9 часа и 45 минути, обиколно пътуване
www.raileurope.com

Този очарователен влак, движещ се през лятото и есента се изкачва от Монтрьо с изглед към Женевското езеро до средновековния град Gruyères, с население 1600, дом на сирене със същото име. Посетете  фабриката за сирене и местния замък, обядвайте, а след това се качете отново на влака и продължете до Broc. От там ще стигнете с автобус до шоколадовата фабрика “Нестле”, сгушена между езерото Gruyères и планинските върхове. Вземете си безплатни мостри преди да поемете обратно.

2. Тунели в изобилие: Bernina Express

Маршрут: Chur, Швейцария до Tirano, Италия
Продължителност: 4 часа и 14 минути
www.raileurope.com

Тази теснолинейка, се изкачва по седем процентов наклон, по 360 градусова спирала, с 55 тунели, и 196 мостове -достига височина от 2253 м. и след това слиза 1800 м. преди последната спирка. Думата “Експрес”се отнася до бързото изчерпване на местата, а не за скоростта на влака, тъй като преминава през Алпите на юг от най-старият град на Швейцария към очарователен италиански град с население малко под 10 000 души. Част от маршрута е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

3. Хотел на колела: Франсиско де Гоя

Маршрут: Париж до Мадрид
Продължителност: 13 часа и 30 минути
www.elipsos.com

Тръгнете от Париж вечерта, насладете се на тристепенна вечеря и все по-провинциалните пейзажи, дремнете под успокояващия ритъм на влака, и се събудете на следващия ден, докато пристигате в Мадрид, отпочинали и готови за обиколка на третия най-гъсто населен град в Европейския съюз. Гранд класа включва напитка за добре дошли, гурме вечеря, закуска, както и купе с баня и душ.

4. В епохата на Кавалерството: Замъците на Великобритания

Маршрут: Inverness, Шотландия до Gwynedd, Уелс
Продължителност: 15 дни
www.britishheritagepass.com/castles

Запознайте се с историческите крепости на Обединеното кралство по този маршрут като използвате “Great British Heritage pass”. Вие ще получите достъп до 580 забележителности и като използвате местните “hop off” обиколки. Тръгнете от Инвернес, Шотландия, близо до езерото Лох Нес и посетете Urquhart Castle. Продължавате на юг до моста Стирлинг, където Уилям Уолъс триумфира над англичаните през 1297 г. и продължете към Замъка Единбург. Английските забележителности включват Dover Castle, с военните си тунели. В Gwynedd, Уелс, посетете замъка Caernarfon, част от списъка на Юнеско за световното наследство, където се е състояло встъпването в длъжност на принц Чарлз.

5. Епично пътешествие: Транс-Сибирската железопътна линия

Маршрут: Москва до Владивосток, Русия
 
Продължителност: 19 дни
www.trans-siberia.com

Този легендарен път, икона на руската култура, прекосява осем часови зони, за да свърже руската столица с пристанище на Тихия океан. На борда бедни се смесват с богати, млади със стари, чужденци – с местните жители. Социалните бариери изчезват докато пътниците споделят уникалното преживяване от пътуването с влак, подкрепено от шотове водка, ($ 3 за литър). Можете да резервирате частен вагон чрез туроператор за допълнителен комфорт; направете си график с произволен брой  допълнителни екскурзии от преходи и гмуркане до градски обиколки.


6. Воден свят:  Железопътна линия Flam

Маршрут: Flam до Мирдал, Норвегия
Продължителност: 1 час
www.visitflam.com

Задължителна при обиколка на страната на фиордите! Железопътната линия Flam, започва от село на брега на Aurlandsfjord, изкачва се по най-стръмния зъбер от всички ридове с жп линия с нормално междурелсие в света. Само за 19 км, влака се изкачва на 865 м, за да стигне до планинското плато на Мирдал в рамките на час. Виждате водопада Rjoandefossen със свободен пад от 150 м, и водопада Kjosfossen, дълбок 93 м, когато влакът спира за фото пауза през лятото.

7. Баварската стрела: InterCity-Express (ICE)

Маршрут: Мюнхен до Нюрнберг, Германия
Продължителност: 1 час
www.bahn.de

Искате ли да пътувате бързо? Това високоскоростно чудо препуска между два исторически баварски градове със скорост до 320 километра в час. “Невероятно е да наблюдавате промяната на пейзажа толкова бързо”, казва Джилиан Сийли, жителка на Бостън, която е пътувала много с железопътен транспорт, докато живее в Европа 22 години. “Във влака е напълно спокойно и тихо”, казва тя. “Вибрациите едвам предизвикват трептене в силното ви немско кафе.” През декември, посетете различни германски градове чрез железопътна мрежа ICE, за да участвате в традиционните коледни пазари за продажба на сезонни храни, ръчно изработени подаръци и Glühwein – греяно вино с подправки.

8. Елеганса на недалечното минало: Венецианският Симплон-Ориент-Експрес

Маршрут: Лондон до Венеция
Продължителност: Два дни, една нощ
www.orient-express.com

Стъпете на борда на VSOE, тъй като влакът е известен, а календара се връща към 1920-те и 30-те години, златната ера на железопътния транспорт на континента. Изразходвани са 16 милиона щатски долара за реставрирането на 35 спални вагона до тяхното арт деко съвършенство; очаква се пътниците да се обличат елегантно за вечеря: костюм и вратовръзка за мъжете и еквивалента за жените; черните вратовръзки и роклите са за предпочитане. Събудете се с поглед към покритите със сняг Алпи, и научатете историята на всеки един от възстановените вагони.

9. “По-твърдият” влак: Балкан Flexipass

Маршрут: Белград, Сърбия, до Бар, Черна гора
Продължителност: 10 часа, този етап
www.raileurope.com

Разгледайте сърцето на бивша Югославия през Балканския Flexipass (който предлага неограничени пътувания с пет, десет или 15 дни през България, Гърция, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция). Стартира в Белград, с лъскавата си клубна сцена, слезте на всяка една от различните спирки, за да пазарувате или да пренощувате. След това продължете до сънливия Бар, древен град повлиян от различни култури, завладявали галеното от слънцето Адриатическо море. “Спокойно е, и разполагате с допълнително време поради неизбежните закъснения”, казва Крис Делисо, пътуващ писател, който живее в Македония. “Влаковете са западнали, а местните, които ще срещнете са запомнящи се.”

10. Лукс на колела: Трансилванската Одисея

Маршрут: Лондон до Истанбул, Турция
Продължителност: 8 дни (включително престой в Будапеща и Истанбул)
www.danube-express.com

На върха на хранителната верига сред европейските влаковете е Дунав Експрес, частен влак с класическа елегантност, съвременни удобства и изискана вечеря. По този маршрут, който започва в Будапеща, можете да стигнете до сърцето на Трансилвания и да се насладите на пешеходна обиколка на средновековния град, който е родното място на Влад Цепеш. Накрая стигате до Истанбул и Босфора, където двореца Топкапъ блести на хоризонта.

От Randall H. Duckett
Източник: издание юли/август 2010 на National Geographic Traveler