browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10 начина да обичате, или как го правят по света

Казват, че за любовта няма граници, но всъщност съвсем не е толкова лесно да се намери местенце на Земята, което напълно да съответства на представите ви за идеалната любов. Ето един справочник за това как в различните държави е прието хората да изразяват чувствата си, отношението им към секса и брака, изготвен от lady.mail.ru.

Англия

В Англия любовта започва с приятелство. Най-често хората там се запознават в работата или чрез общи познати и минава доста време, преди да се появи романтиката. Пътят към английското сърце минава през шегите, тъй като на Острова чувството за хумор е едно от най-ценните неща.

Англичаните не си падат по женската инициатива. На среща канят мъжете и най-често те се провеждат в някой бар. Мъжете там не са готови да харчат пари за момиче, докато не се убедят в симпатията си към нея. Традиционно на първата среща плаща мъжът, после сметката се дели поравно.

Освен това англичаните не си уреждат срещи в петък и събота, тогава мъжете се срещат с приятелите си. След края на срещата той я изпраща до спирката на автобуса, и много рядко – до дома й. Секс след първата среща не е често срещано явление. Ако мъжът има сериозни намерения, ви очакват цветя всеки ден, романтични изненади и дори серенади. Те обаче не бързат да създават семейство, докато не станат достатъчно стабилни финансово.

Франция

Франция се асоциира с романтиката и красотата в отношенията. Айфеловата кула, шампанско и галантни французи. Но всъщност там не всичко е така приказно, както изглежда. Французите съвсем не обичат да подаряват цветя и да правят романтични изненади.

Първата среща там обикновено е на закуска или обяд. Поканата за вечеря се счита за обида към дамата. Повечето французи са готови да платят сметката, но само ако много са харесали жената. Във Франция е много разпространено съвместното съжителство. Ранните бракове тук са рядкост, както и ранните бременности. Главата на семейството е мъжът, но това не значи, че е задължително той да печели повече. В 48% от френските двойки жената печели повече от мъжа.

Германия

В Германия са особено актуални браковете по сметка. Германският мъж често е по-възрастен и богат от половинката си. Мъжете в тази страна избягват кариеристките, тъй като за тях е недопустимо жената да е по-успешна от тях във финансово или социално отношение.

За това пък германците се отнасят положително към жените, които първи поемат инициативата. Поканата за среща става най-често чрез SMS. Не е романтично, но пък по германски практично. Ако след първата среща мъжът не покани жената на кино или ресторант, значи той няма сериозни намерения.

Швеция

Повечето шведи живеят заедно, без да сключват граждански брак. Правата на тези двойки са същите като женените, а официалният развод е нещо много скъпо и се проточва във времето. Най-често мъжът и жената имат свои отделни банкови сметки, но разходите се делят поравно. Напълно нормална картинка за Швеция е в ресторант мъжът и жената да получат две отделни сметки.

Освен това шведите обичат необикновените срещи – на въздушен балон или по време на картинг. Двойките най-често се запознават чрез приятели или по интернет.

Италия

Италианците са родени актьори, емоционални и темпераментни. Те много обичат да правят подаръци, но очакват в замяна услуга. Така че внимавайте, когато приемате подарък от италианец. Мъжете обикновено канят на ресторант, а после на… футболен мач. Италианските семейства са големи и задружни. Повечето от италианските мъже са „мамини синчета“. Те боготворят майка си и дори в зряла възраст се съобразяват с мнението й.

Испания

В Испания не подаряват цветя, не изпращат момичето до дома му и не му плащат сметката в ресторанта. Испанките са независими и подобни неща биха ги обидили. Ако испанец ви покани на обяд или следобедно кафе, значи има сериозни намерения. Поканата за коктейл трябва да се разглежда като желание за забавление и нищо повече. Интересно е, че 90% от испанците до 35-годишна възраст живеят при родителите си. Ето защо запознаването с мама и тати е първата сериозна крачка в отношенията между двама души.

Китай

В Китай на първата среща мъжът отива със своя най-добър приятел, който да обясни на момичето колко е умен и добър! Любопитно е още и това, че сметката се плаща именно от верния приятел. Иначе китайците са щедри и винаги плащат сметката на спътницата си, при това го правят незабелязано.

Срещите обикновено се правят в кафенета или ресторанти, след което момчето изпраща момичето до дома му. Удивително е, че отивайки на гости при момичето, китаецът много скоро оставя четката си за зъби и други лични вещи, без дори да е имало интимност между двамата. Също така неочаквано момчето може да си тръгне, оставайки вещите си в дома на момичето. Реши ли да се ожени, китаецът е един от най-надеждните съпрузи. Процентът на разводи в Китай е изключително нисък.

Япония

Да се омъжиш за японец, е доста трудно, ако не си родена в Япония. За мъжете там не съществува такова понятие като „изневяра“. Любовницата е съвсем естествена част от семейния живот, но японците никога не зарязват съпругата си. Т.е. съпругата е спътницата, а любовницата – временно явление.

Австралия

Мъжете в Австралия най-често се запознават с момиче в интернет. В тази страна не е прието да се казват много комплименти. Отношението към брака е прагматично. За австралийците е по-важно адекватното партньорство и взаимното уважение, отколкото страстта. Австралийците имат много сериозно отношение към брака и рядко се развеждат. В случай на раздяла мъжът може да се раздели с 80% от имуществото си.

САЩ

В САЩ има култ към семейството. Въпреки това в 47% от семействата единият от съпрузите вече е бил женен преди това, а процентът на разводите е един от най-високите в света. Това е, защото американците ценят щастието в семейството.

Юридическата процедура при развод е доста сложна, затова повечето американци сключват предбрачен договор. Типичната среща по американски протича еднообразно: кино плюс вечеря. Продължението може да бъде различно. Даже двойката да е прекарала заедно нощта, момичето си тръгва самò.