browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10-те най-атрактивни горещи извори в света

Идеалният начин да избягате от студените зимни дни е да се потопите в  благотворните води на горещите термални извори. Но за да бъде преживяването пълноценно, ние ви препоръчваме да посетите някой от най-атрактивните горещи извори в света.

Горещите извори, бликащи директно от земните недра, подгрявани от несекващата геотермална топлина на земната кора, са безценна природна даденост. Къпането в горещи извори (терми), е било познато и любимо занимание на древните цивилизации, а днес е залегнало в основата на здравния туризъм, на рекреационните и SPA процедурите.

Останките от величествени и пищно украсени бани (предимно римски), захранвани с водите на горещите извори,  са основна атракция в родни и световни туристически дестинация. А в някои краища на света те са издигнати в култ и са възприети като задължителна част от начина на живот. Защото най-атрактивните горещи извори в света гарантират добро здраве, пълноценно удоволствие и блажено спокойствие. Вижте кои са най-атрактивните сред тях.

Най-атрактивните горещи извори в светаХиераполис, Турция

Хиераполис (в превод „свещен град”) е древен гръцки град от II в. пр. Хр, построен около горещите извори в югозападна Турция. През II – III в. той  достига разцвета си като Римски термален център, а днес е задължителна спирка при посещението на намиращия се в непосредствена близост природен феномен Памуккале. Лечебното и благотворно влияние на водата в изворите са изпитали множество кралски особи (включително Клеопатра) и аристократи. Басейните с термална вода (с температура 95 градуса) все още функционират, а туристите плуват измежду колони и статуи, напомящи за някогашното величие на древния град.

Жечений бани, Будапеща , Унгария

Будапеща е изградила многовековни традиции в усвояването на термалните ресурси и в изграждането на обществени бани и SPA центрове. Комплексът „Жечений бани” в унгарската столица е първият термален център от страната на Пеща. Той е построен като временен проект върху два горещи извора през 1881 г, но през 1913 г. е взето решение да остане постоянно съоръжение, при това с повече сгради и помещения за къпане. Днес централното жълто здание в нео-бароков стил е същински рекреационен оазис както за местните, така и за гостите на Будапеща.

Бепу, о-в Кюшу, Япония

Градчето Бепу, в подножието на най-големия активен вулкан в света – Асо, предлага повече гореща изворна вода от който и да е друг SPA курорт в Япония. Смята се за най-големият град с горещи извори в света и за една от най-популярните дестинации в Страната на изгряващото слънце, особено когато става дума за балнеолечебен и рекреационен туризъм. Бепу е изграден около 8 впечатляващи горещи извора, които доставят удоволствие само да бъдат съзерцавани. Туристите се наслаждават на несравнимо разнообразие от процедури в обикновени басейни с гореща вода, на кални и пясъчни бани, парни бани с над 1000-годишна история. В планините около курорта се крият още десетки неизследвани горещи извори, а обществените бани, хотели и дори частните домове, също разполагат с такива.

Най-атрактивните горещи извори в светаЛа Фортуна, Коста Рика

Цялата област Ла Фортуна в Коста Рика е доминирана от активния вулкан Аренал, затоплящ водите на едноименните горещи извори, някои от които са с лечебно действие. Комбинацията от естествени и изкуствени басейни, водопади и гъста тропическа растителност прави престоя в курортните комплекси незабравим. Туристите могат да прекарат целия ден в десетките съоръжения с термална и минерална вода (с температура между 28 и 100 градуса), охлаждайки се от време на време под студените каскади на водопадите. А в ясните нощи да стават свидетели на впечатляващи „изригвания” на лавата.

Синята Лагуна, Исландия

Ако се чудите как оцеляват жителите на Исландия при ниските температури на климата там и какво привлича туристите към тази арктическа дестинация, то тайната е горещият извор Синята лагуна. Той се намира на около 40 км от столицата Рейкявик, насред поле от застинала лава. Милионите галони морска вода (богата на силиций и сяра) се затоплят от същата геотермална активност, която „събужда” вулканите на територията на страната. През цялата година температурата на водата е 100 градуса, така че туристите могат едновременно да се плацикат и да се наслаждават на живописната природа, която ги заобикаля. А контрастът между грубите вулканични скали и модерните стоманени сгради на изградения там SPA комплекс е просто неописуем.

Плажът с гореща вода в Нова Зеландия

Този плаж, разположен на тихоокеанското крайбрежие е уникален, защото преминава над 2 термални извора, чиято гореща вода (с температура около 65 градусА) се затопля от подпочвени вулкани и извира на повърхността. Хубавото е, че тук всеки турист може сам да си изкопае басейн и да се наслаждава едновременно на водата и на слънчевите лъчи. Но има една особеност – посещението на плажа трябва да бъде съобразено с отлива! За целта на място (или в интернет) има график, според който желаещите да се потопят и заснемат това природно явление по-лесно планират почивката си. Положителната страна на нещата е, че посещението е абсолютно безплатно.

Най-атрактивните горещи извори в светаХамам Салихин, Алжир

Комплексът Хамам Салихин в планините на северен Алжир функционира още от древно римско време. Той е дело на династията на Флавийте, чийто останки днес продължават да се издигат внушително около басейните с гореща лековита вода.

Горещи извори „Мамут”, Йелоустоун, САЩ – земни пукнатини, пълни с вода, която се затопля от незастинала подземна лава. Температурата й е около 70 – 75 градуса. Белите варовикови образувания оформят прелестно красиви земни форми, наподобяващи естествени басейни.

Баните, Англия – градчето в окръг Съмърсет, югозападна Англия, заимства името си от древните римски бани, чиито останки днес са просто културен паметник. Водата от подземните горещи извори, които някога са захранвали тези бани, днес е отклонена към луксозен SPA център, които предлага изкусителна селекция от услуги и съоръжения.

Източник:  розали.бг