browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10-те най-добри плажа в Турция

Забравете за претъпканите турски курорти. Ето 10 ненаселени от тълпи плажове – от скрити заливи до девствени уединени кътчета. Ако лятната почивка в Турция ви навежда на мисли за претъпкани плажове и противни масови курорти, помислете отново. Има пръснати сред планинските полуострови скрити пясъчни дъги, прекрасни каменисти заливчета и добре запазени селца с прости ресторанти, гледащи към плажа. Повечето от тях са достъпни само с кола или лодка, което означава, че рядко са гъсто населени, дори и в средата на лятото.

1. Овабуку

Скрит в полуостров Датка, Овабуку е най-красивият от поредица от три залива, заедно с Хаитбук и Кизилбук. Плажът е относително малка ивица от ситни камъчета с цвят на кафе, като към него се добавя куп малки ресторантчета и пансиони, докато областта наоколо предлага пищна красота – борови гори, примесени с дъб, мирта и рожкови.

Не самият плаж прави това място толкова фантастично, а цялостната комбинация: покой, автентичност и истинско усещане за бягство от цивилизацията.

2. Пеперудената долина

Ефектно разположена между две внушителни стръмни скали, Пеперудената долина се разгъва във V-образна форма, завършвайки с ивица девствен плаж. Повечето посетители стигат до плажа с лодка от Олу Дениз или Фетхие, но за приключенски настроените любители на пътуването по суша има каменист път, водещ надолу от основния път (около 40 минути слизане и около час изкачване).

Няма електричество, пътища или сгради в долината, но къмпингуването е разрешено, а в дърветата има заслони. Като алтернатива можете да отседнете в спокойното селце Фаралия и да гледате оттам надолу към плажа, който е на стотици метри под вас.

3. Амос

Скрит между курортите Турунк и Кумлубук на полуостров Бозбурун, Амос е малка долина, сгушена между два носа. Там условията са сравнително грубовати, а по камъните са пръснати стари дървени плажни шезлонги, но има запазена красота, която ярко контрастира с блясъка и ярките светлини на Мармарис, който се намира от другата страна на залива.

Амос някога е бил доста голямо римско селище и има някои руини, включително малък амфитеатър със спираща дъха гледка. Което е още по-добре, има отличен ресторант на самия плаж, сервиращ прясна риба и мезета.

4. Гемилер

Трудно е да се повярва, че Гемилер се намира на толкова малко разстояние от свръх населения плаж Олу Дениз; той е слабо посещаван и се достига с лодка или с автобус от Хисарону, през плодородната долина Кая, край полета с тютюн и пшеница, до самия край на полуостров Фетхие.

Заобиколен от борове и маслинови дървета, плажът гледа към остров Свети Николай, а има няколко добри ресторанта, сервиращи пресни мезета и студена бира.

5. Сирали

Плажът Олимпос, известен с настаняването в къщи в дърветата, е на картите на почитателите на почивките сред дивата природа от години, но съседният Сирали някак е успял да избегне същото ниво на развитие на туристическия бизнес.

Трикилометровата плажна ивица е защитена зона, заради големите морски костенурки, които излизат от морето, за да снасят яйцата си на пясъка. Подпряна отстрани от две големи планини, цялата област около Сирали е изключително красива, а селото зад него предлага прости ресторанти и пансиони – и приятна хипи-атмосфера.

6. Капутас

На спиращия дъха път между Калкан и Кас, плажът Капутас е оформен от пролом, който се отваря към пясъчна ивица. Дългата поредица от стълби от пътя означава, че няма удобства на плажа, така че си носете вода и чадър, ако възнамерявате да оставате по-задълго.

Това е популярен сред местните плаж, което му придава много различно усещане от многото по-достъпни турски брегови ивици.  Долмусите (микробусите) между Калкан и Кас спират на Патара, а ако го посетите във ветровит ден, има забележителни вълни.

7. Залив Хисарону

Не го бъркайте с осветения с неон кошмарен курорт над Олу Дениз; заливът Хисарону има два малки плажа, които гледат към полуостров Датка. Зад плажа се намира курорт, който оставя усещането за Турция отпреди 20 години: куп ресторанти и простички пансиони, пръснати по тихи селски улички.

Плажовете са популярни сред сърфистите, тъй като тук има постоянен бриз – и ако ви допада промяната на атмосферата, също толкова запазените плажове на Селимие и Орхание са на кратък път с местния долмус.

8. Ортакент

На средата на полуостров Бодрум, Ортакент не е точно тайна, но има прекрасен плаж, до който са разположени овощни градини, и приятното тихо суетене на селски район. Ортакент е чудесен избор за семейна почивка с по-големи деца, тъй като плажът предлага разнообразни водни спортове, от уейкборд до каяк и плаване с малки морски съдове.

Из полуостров Бодрум са разпръснати живописни долини и заливи и наемането на лодка е идеален начин да откриете свой собствен скрит плаж.

9. Гунлуклу

Избягвайте Гунлуклу през уикендите, тъй като местните се струпват на тази плажна ивица за къмпинг и гледат залеза край огньове и барбекюта. През делничните дни обаче той остава спокойно място – скрито на доста път от пътя Фетхие – Гьочек, заобиколено с борови гори и евкалипти.

Гунлуклу е идеален вариант, ако имате желание да избягате напълно от цивилизацията, с вариант за малко оживление, ако имате желание за нощни забавления или шопинг – Фетхие е само на няколко километра с кола.

10. Кабак

Ако сте отседнали във Фаралия, но пътят пеша надолу (или пътят с лодка през залива) до плажа на Пеперудената долина ви се изглежда прекалено усилие, вместо това се насочете към Кабак – напълно запазена ивица от каменист плаж, заобиколена от три страни от пищна борова гора.

На плажа няма нищо – а зад него има само няколко изолирани места за къмпинг. Ако търсите емоционално изживяване на плажа, това е перфектното място. Ако го посетите през нощта, светлините на Олу Дениз примигват отвъд залива – само 15 минути с кола, и на цял свят разстояние.

Източник: Webcafe.bg , По Guardian.co.uk