browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Жабешки истории в Локве

Posted by on 17.04.2011

Не, това не е печатна грешка. На 30 април хърватският град Локве кани на Жабешка нощ.

Земноводното е символ на града, защото неговите представители се множат с охота в източната част на планината Горски Котар, където е и Локве.

В центъра на празненствата е състезание по надскачане между жабоците. Според правилата състезателят трябва да извърши скока в рамките на 60 секунди, като има право на три опита. Зрителите нямат право да побутват любимците си, а само да ги насърчават с глас. Броят на участниците зависи от събраната преди това “реколта” земноводни, съобщава местните власти. На следващия ден – 1 май е надпреварата за деца.

След края състезанията всички жаби се връщат в природата, уверяват от туристическия офис в града, но и допълват, че местните заведения в края на април ще подготвят специално меню.

В града работи и музей на жабата, в който се пускат филми и аудиозаписи с изпълнения на представители на вида.

До Локве се пътува по автомагистралата Загреб – Риека. Градчето е на 7 км от по-големия град Делнице. Наблизо е живописното Локварско езеро, където може да се лови риба или да се кара колело. Езерото е първият домакин на Световната купа по подводно ориентиране, информира туристическият сайт на града.

Източник: Dnevnik.bg

[forecast location=”Delnice, Croatia” caption=”Времето в Делнице, Хърватска” measurement=’C’ todaylabel=”Днес” datelabel=”date(‘m/d/Y’)” %%high%%/%%low%% numdays=”5″ iconset=”Mobile” class=”css_table_class” cache=”true” width=”100%”]