browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Франция през юни

Posted by on 08.05.2011

Среща в градините на Франция

В началото на всеки юни във Франция се провежда инициативата “Среща в градините” (Rendez-vous aux Jardins). Посетителите ще имат възможността да посетят  близо 3 000 събития в над 2 000 обществени и частни паркове и градини. “Срещата в градините” е инициатива на министерството на културата и комуникациите, а  входът е безплатен за всички.

В първия ден, посветен на учениците, ще се организират дейности за най-малките. През останалите дни гостите ще могат да се насладят на хилядите градини, разположени във всяко кътче на Франция. Те ще могат да опознаят живописните паркове чрез множество конференции, презентации и семинари.

Фестивалите в Ним

Всяка година в Ним се организират два фестивала, посветени на коридата, музиката и забавлението. Почти един милион туристи привлича Фестивалът на Пентекостес, който се чества за първи път през 1952 г. Заражда се от културата на испанските имигранти, които с пристигането си в Южна Франция донасят и традициите на бикоборството.

Коридата е само част от празника. Могат да се посетят винарските изби, а музикантите свирят из целия град. Организират се дейности, подходящи за хора на всякаква възраст, а седмицата завършва с фойерверки.

Какво да посетите в Ним
Арените, Римския амфитеатър, римския храм от 1 век Мезон Каре, останки от римска стена от 16 и 15 век пр. Хр., Голямата кула, Храмът на Диана,  катедралата на Сан Кастор от 1646 г., Градините на Лафонтен с останки от римско време и постройки от 17 век.

Кухня в Ним

В търговската и централната част на града има много барове и ресторанти. В традиционен ресторант можете да се нахраните за 10-20 евро. Типичните ястия за Ним включват месо от бик и риба треска.

Повече информация на:
www.ot-nimes.fr
www.la-provenza.es/nimes

Престой в Ним

В града има около 30 хотела. В по-скромен хотел цената на двойна стая за една вечер варира от  25-35 евро до около 50 евро.

Транспорт в Ним

Ним е малък град и лесно може да бъде обиколен пеша, а до летището се стига с автобус. Има автобуси, които пресичат града от край до край, като минават през гарата.

Празникът на музиката в Париж

Инициативата за провеждането му е на френското министерство на културата и комуникациите. По време на празника публиката ще може безплатно да посети многобройни музикални представления по улиците на града. Традицията се заражда в Париж, но по-късно се пренася в цяла Франция и извън нея. Настоящата 2011 г. е обявена за година на отвъдморските територии на Франция. Ето защо музиката и традициите на тези райони ще заемат централно място по време на фестивала.

Какво да посетите в Париж

– Триумфалната арка, построена по заповед на Наполеон Бонапарт в чест на непобедимата му войска,
– Лувъра, един от най-големите и посещавани музеи в света,
– Айфеловата кула, символ на града, построена по повод Световното изложение през 1889 г.,
– католическата катедрала в готически стил Нотрдам,
– Сакре Кьор, базилика, разположена на върха на хълма Монмартр,
– Версайския дворец, обявен за световно наследство,
– прочутото френско кабаре Мулен Руж,
– Музея Орсе, където са изложени творби от периода между 1848 и 1914 г.
– Люксембургските градини, смятани за най-красивите в града.

Кухня в Париж

Франция е известна по цял свят с изисканата си кухня. Не пропускайте възможността да посетите някои от добрите ресторанти или да опитате специалитетите, които се предлагат в столицата. Единствената пречка могат да бъдат цените, тъй като на някои места в града те са доста високи. В едно типично бистро, например, цената на обикновеното ястие стига 25-35 евро. По-евтини са заведенията за бързо хранене.

В Париж лесно можете да намерите и места, където се предлага традиционна кухня от различните краища на света. Франция се гордее със своите вина, а сред сирената по-известни са Камамбер, Бри и Рокфор. Характерни са и ястията, приготвени от патешко месо, а от десертите – палачинките.

Престой в Париж

В столицата на Франция има над 1 400 хотела от всички категории. Двойната стая в обикновен хотел на около 5-6 километра от центъра може да струва близо 45 евро. Същата в хотел от висока категория, разположен в центъра струва близо 300 евро. В  хостелите обаче можете да намерите легло за цената от 16 до 25 евро в зависимост от разположението.

Повече информация на:
www.paris.com
www.fetedelamusique.culture.fr

Транспорт в Париж

Общественият транспорт в Париж е много добре развит. Във френската столица има 14 линии на метрото, 5 на подземните влакове и на тези, обслужващи предградията, както и многобройни автобусни линии. Билетът с възможност за прекачване на друга линия, без да се сменя вида транспорт, струва 1.30 евро. Талоните за 10 пътувания струват 10 евро, а за деца под 11 години – 5 евро.

Полезни връзки:
Френският офис за туризъм www.francetourism.com
Министерство на външните работи www.diplomatie.gouv.fr/en

Градът е разделен на осем зони и има специални билети за определен брой от тях. Има специално предназначени билети за туристите, наречени Paris Visite, които освен транспорта (до 3 зони), включват вход и намаления за някои музеи и забележителности. Цената им е между 8.35 и 26.65 евро, в зависимост от броя на включените дни (от един до пет). За деца между 4 и 11 години струва почти наполовина.

Източник: Dnevnik.bg