browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Македония… през юли

Posted by on 28.05.2011

Република Македония е сравнително млада държава с дълга история зад гърба си. В тази малка страна могат да бъдат открити останки от древни цивилизации, китни малки градове и красиви планини и езера.

През месец юли времето е приятно, а температурите варират между 15 и 31 градуса.

Какво да посетите в ОхридКрепостта на цар Самуил, галерията за икони, Националния музей, джамията “Али паша” от средата на XVI в., Охридското езеро, църквата “Свети Пантелеймон” от IX в., манастира “Свети Климент”, катедралата “Света София” от XI в.

Галичката сватба

Всяка година на 12 юли, денят на свети Петър, в село Галичник се празнуват традиционни македонски сватби. Галичник се намира в природен парк “Маврово” в западната част на страната. Традицията идва от времето, когато младежите от Галичник напускали селото, за да работят, и се връщали в домовете си в средата на юли, за да се оженят.

Празникът продължава три дни и винаги се провежда около 12 юли. Туристите могат да видят традиционни носии, музика, танци и обреди, запазили се през вековете.

Есенен фестивал в Охрид

Празникът се чества на повече от 15 различни места в Охрид, сред които най-забележителни са Античният театър, катедралата “Света София” и манастирът “Свети Климент”. Организират се изложби, концерти с класическа музика, театрални постановки и балетни представления.

Повече информация на:
www.ohridsummer.com.mk

Кухня в Охрид

В старата част на града има голямо разнообразие от ресторанти. На всеки ъгъл можете да намерите заведение за бързо хранене или пицария, където да се нахраните за около 2 евро. Ако искате да опитате традиционна македонска кухня, в типичен ресторант цените варират от 3 до 6 евро. В повечето ястия се съдържат основно свинско или агнешко месо с подправки, люти чушки и млечни продукти.

Престой в Охрид

Двойна стая в някой от хотелите в града струва между 20 и 30 евро. В хостели можете да намерите стая за около 8 евро на човек, като някои от тях предлагат и закуска.

Транспорт в Охрид

Градът е малък и най-лесно е придвижването пеша. Така ще можете да се насладите на някои от скритите кътчета в Охрид. Ежедневно се движат автобуси до Скопие и до редица други градове, сред които и София.

Столицата Скопие

На 26 юли град Скопие е разтърсен от земетресение с магнитуд 6.1 по скалата на Рихтер. Загиват повече от 1000 души, а близо 4000 са ранени. Разрушени са около 40% от сградите. Земетресението е отчетено в 17:17 часа и оттогава часовниковата кула на старата гара в града показва само този час в памет на жертвите. В момента там се помещава градският музей, където може да бъде видяна изложба, посветена на катастрофата. Ежегодно се провеждат различни събития в памет на жертвите и пострадалите от бедствието.

Какво да посетите в СкопиеЧасовниковата кула и градският музей, каменният мост, който е най-старият в града, старата част на града “Базар”, средновековната крепост Кале, Милениумския кръст, разположен на върха на планината Водно, църквата “Свети Спас”, музея на Майка Тереза от Калкута.

Кухня в Скопие

Както във всяка друга столица, и тук има голямо разнообразие от ресторанти. Цените в заведенията за бързо хранене са около 1-2 евро. В традиционен ресторант можете да се нахраните за около 5 евро.

Престой в Скопие

В столицата има много възможности за престой. Двойна стая в хотел струва между 30 и 60 евро в зависимост от категорията. По-евтини са хостелите, където цената на една нощувка със закуска е около 8 евро.

Повече информация на:
www.skopjeonline.com.mk

Транспорт в Скопие

Можете да използвате автобус, но тъй като разстоянията не са големи, е удобно да се придвижвате и пеша. Няма автобуси до летището.
Полезни връзки:
www.exploringmacedonia.com (страница за туризмът в Македония)
www.mfa.gov.mk (министерство на външните работи)

Източник: Dnevnik.bg