browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Румъния… през юни

Posted by on 31.05.2011

Румъния е известна по цял свят със своите замъци и легендите за граф Дракула. Но страната е много повече от вдъхновение за романа на Брам Стокър. В тази част на Източна Европа изобилието от планини, замъци и средновековни градове се преплита с гледки от делтата на река Дунав и оживената столица Букурещ, наричана още “източноевропейския Париж” или “малкия Париж”.

През месец юни в Румъния можете да посетите редица фестивали и да се запознаете с местните традиции. По това време на годината климатичните условия в страната са изключително приятни. През първия месец на лятото минималната температура е около 15 градуса, а максималната достига близо 28 градуса.

Фестивалът на традиционните занаяти в Букурещ

Традиционният занаятчийски фестивал се провежда в музея на селото на Букурещ, вторият по големина музей на открито в Европа. Занаятчии от цялата страна се събират в огромния музей, намиращ се до парка Херастрау. Той представлява възстановка на традиционно румънско село. Занаятчиите представят на място различни традиционни дейности (тъкане на килими, бродиране, боядисване на яйца, керамика, обработка на стъкло) като по този начин пресъздават атмосферата на традиционното румънско село и бит.

Какво да посетите в Букурещ:
– Триумфалната арка, построена в памет на загиналите по време на Първата световна война, – Царския дворец, където днес се помещава Националния музей на изкуството,
– Площада на революцията,
– Румънския Атенеум, концертна зала в неокласически стил, построена с дарения,
– Лиспкани, старата част на града,
– Парламента, който е втората по големина сграда в света,
– Селището музей.

Кухня в Букурещ

Типичните румънски ястия съдържат най-вече месо. Най-известни са мититей, малки салами с ароматни подправки, ястие с месо и полента (качамак) и овчи кашкавал. В типичен румънски ресторант в столицата цените варират между 7 и 15 евро.

Престой в Букурещ
Нощувката в двойна стая в хотел, разположен в центъра на града, струва около 35-45 евро. В хостелите в централната част на столицата можете да намерите легло на цената от 8 до 12 евро.

Транспорт в Букурещ

В столицата има метро, автобуси, трамваи и тролейбуси. Билетът за едно пътуване струва 30 евроцента, а талонът за цял ден с неограничен брой пътувания – 2 евро. Градският транспорт работи от 5 часа сутринта до 23:59, освен метрото, което се движи до 23 часа.

Повече информация на:
www.guided-bucharest.com – безплатни обиколки в историческата част на Букурещ
www.bucharest-life.com
www.muzeul-satului.ro

Международен филмов фестивал в Трансилвания

Филмовият фестивал в Трансилвания се провежда от 2002 г. и е първият по рода си в страната.  Последното издание, по време на което бяха прожектирани повече 240 филма в 13 различни области в страната, бе посетено от над 55 000 зрители.

Какво да посетите в Трансилвания столицата на провинция Трансилвания Клуж-Напока, средновековния град Сибиу, град Брашов, замъкът Бран, където е живял Влад Цепеш, вдъхновил образа на Дракула, замъкът Пелеш, бивша лятна резиденция на румънските крале, средновековния град Сигишоара, град Тимишоара, където започва революцията през 1989 г.

Кухня в Трансилвания
В типичните ястия на Трансилвания преобладава месо, подправено с мащерка, червен пипер или естрагон. Можете да опитате също така традиционни супи с яйца и сметана. Румънският вариант на лазанята се нарича Varza a la Cluj. В обикновено заведение можете да се нахраните за около 5-10 евро.

Престой в Трансилвания

Лесно можете да намерите хотели и хостели във всички градове в Трансилвания. В Хостелите нощувката струва близо 10 евро, а в хотелите можете да наемете двойна стая от 35 до 60 евро в зависимост от категорията.

Транспорт в Трансилвания

В района има влакове и автобуси, които по няколко пъти на ден се движат между столицата и различни градове в Трансилвания. Пътуването продължава около три и половина часа. Цената на билета е 15 евро за отиване и връщане. От Брашов лесно можете да стигнете с влак до останалите градове в провинцията. Има и автобуси до по-малките села и области в района.

Повече информация на:
www.tiff.ro
www.infofer.ro

SANZIENE, фестивалът на самодивите

Sanziene е румънска традиция от предхристиянската епоха, сходна с празнувания в България Еньовден. Чества се на 24 юни, когато се отбелязва и денят на Св. Йоан Кръстител. Празникът е посветен на природата и плодородието. Sanziene е румънското име на еньовчето, което се поставя на вратите или на покривите на къщите, за да защити хората и добитъка от злите духове.

Полезни връзки:
www.romaniatourism.com (страница за туризма в Румъния)
www.mae.ro (министерство на външните работи)

Легендата разказва, че Sanzienele били самодиви на цветята. Съществува традицията през нощта на 23 срещу 24 юни младите момичета да слагат под възглавниците си цветя, за да сънуват бъдещия си съпруг. В някои села се танцуват т.нар. Hora Dragaicelor, наподобяващи българските хора. През нощта на Sanziene, 23 срещу 24 юни, се случват чудеса, твърди народното поверие.

Източник: Dnevnik.bg.