browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Лабиринти

Posted by on 03.06.2011

Лабиринтът  според древногръцката митология е скална постройка с криволичещи ходове – дворецът на чудовището Минотавър, в който героят Тезей успял да влезе, разплитайки нишката на Ариадна, а след това и да излезе без да се изгуби. Лабиринтът може да бъде и образец на ландшафтната архитектура, посаден и отгледан специално за развлечение на гостите, може да е сложна мозайка в параклис – логическа загадка, разгадаването на която изисква търпение и дисциплина. Може да е вид “аграрно изкуство”, когато лехите на посадените земеделски култури от птичи поглед оформят различни картини.

И във всички случаи е туристическа атракция. Общо в света са преброени 3300, поне според Сдружението на любителите на лабиринти, което  пропагандира тяхната философия и символика.

Сайтът www.environmentalgraffiti.com подбра десетте най-невероятни лабиринта в света, сред които на първо място е “Ashcombe” на австралийския полуостров Морнингтън. Според данните в сайта той е най-големият и най-старият на континента с височина на оградата около 3 м.

Един от най известните в Европа е този в Рейняк сюр Индр във Франция, обявен за най-големия в света през 1996 г. Със своите 20 концентрични кръга на площ от 20 хектара френският лабиринт посреща и оставя да се изгубят в него по 85 хил. посетители всяка година.

Един от най-старите в Европа е засаденият през 17 век лабиринт в замъка на Хенри Осми “Хемптън корт” край Лондон. В наши дни е останала съвсем малка част от живия плет, която обаче е запазена в отлично състояние.

За един от най-сложните е смятан лабиринтът до Вила Пизани край Венеция. Според легендата там се бил загубил Наполеон, след което Хитлер и Мусолини отказали да го посетят.

Един от най-новите лабиринти в Европа се очаква да стане този в чешкия замък Лоучен, на около 60 км от Прага. Точно след месец, на 1 юли ще бъде открит единайсетият лабиринт в парка на замъка, който вече разполага с тревен, павиран, каменен, въжен, пясъчен лабиринти. Новият ще е под формата на триизмерна кръстословица, която посетителите ще решават, обикаляйки  редичките водоравно и отвесно.

Източник: Dnevnik.bg.