browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Дания… през юли

Posted by on 11.06.2011

Дания е земята на викингите, приказките на Андерсен и играчките ЛЕГО, уникална смесица от гори, морета, приказки и легенди. Фестивалите и културните събития изобилстват в страната, най-вече през лятото. Климатът е континентален, обикновено сух през лятото, със средни температури от 20 градуса през юли.

Какво да посетите във Фредериксунд
Skyllebakken, старата част на града от 1800 г.,
Kronprins Frederik Bro, мост от 1935 г.,
Музея Vikingeboplads, който представлява реконструкция на викингско селище,
Църквата в Sigerslevvester от 1250.

Празници на викингите във Фредериксунд

Всяка година в град Фредериксунд се организират празници и игри, посветени на викингите. Те се честват в зависимост от лятното слънцестоене. Тази година ще се проведат между 23 юни и 10 юли. Панаирите и традиционните игри от времето на викингите обикновено се провеждат следобед или вечер.

Най-забележителното събитие от фестивала е представление от митологията на викингите, което всяка година е с различен сценарий. На сцената излизат около сто актьори от общността на викингите във Фредериксунд. Входът за фестивала е 18 евро за възрастни и 14 евро за деца.

Кухня във Фредериксунд

В центъра на града има няколко ресторанта и кафенета, където можете да опитате традиционна кухня. Между специалитетите са панирани картофени кюфтета със сос, както и печено свинско месо със зеле и карамелизирани картофи. Не пропускайте да се насладите и на прясната риба.

Престой във Фредериксунд

Градът е малък и не предлага много места за престой. Има няколко къщи за гости, където цената за една вечер в двойна стая е около 50 евро.

Повече информация на:
www.vikingespillet.dk
www.frederikssund.dk/content/dk/service/english

Транспорт във Фредериксунд

Най-добре е да се движите пеша, тъй като разстоянията в града го позволяват. От Фредериксунд до Копенхаген можете да стигнете с влак, който минава на всеки десет минути, а пътуването продължава не повече от 40 минути. Освен това има и автобуси между Фредериксунд и останалите градове в околностите.

Фестивал в Роскилде

Фестивалът в Роскилде се организира за пръв път през 1971 г. На сцената му са излизали звезди като Боб Марли, U2, Metallica и Radiohead. Тази година ще се проведе между 30 юни и 3 юли. На седем различни сцени ще се представят групи като Arctic Monkeys, Iron Maiden, Kings of Leon, M.I.A., PJ Harvey и The Strokes.

Фестивалът е дело на местна организация с нестопанска цел – The Roskilde Festival Charity Society. Тя следи приходите да са насочени единствено към културни и хуманитарни проекти.

Какво да посетите в Роскилде
Катедралата, призната за световното културно наследство на ЮНЕСКО, кметството от 1884 г. в готически стил, музей на корабите на викингите, Делвите на Роскилде, всяка от които с височина 5 метра и тегло 24 тона.

Кухня в Роскилде

Любителите на добрата бира ще могат да се насладят на бирария “Хорнбиир” в околностите на града. Там се предлага селекция от 20 различни вида бира. Бирарията получи наградата за “Най-добра бира на годината” през 2008 г. и “Най-добра бирария” през 2009 г. и 2010 г. според класациите на  Ratebeer.com.

В Роскилде има редица ресторанти, които предлагат красиви гледки към фиордите и където можете да опитате типичните пържени змиорки.

Престой в Роскилде

Най-евтини са хостелите, където цените за една вечер са около 25 евро. Двойна стая в хотел от средна категория обикновено струва повече от 100 евро на вечер.

Повече информация на
http://roskilde-festival.dk/uk/

Транспорт в Роскилде

Градът е подходящ за придвижване пеша и е свързан с останалите градове в околността. С влак до столицата се стига за 30 минути. По време на фестивала се осигуряват автобуси от града до мястото, където се провежда събитието.

Джаз фестивал в Копенхаген

Джаз фестивалът в Копенхаген тази година ще се проведе между 1 и 10 юли. Годишно го посещават повече от 250 000 души. Всяка година се провеждат повече от 1000 концерта на над 100 различни сцени в целия град. По време на фестивала се организират многобройни безплатни представления на открито, както и концерти в най-престижните зали на столицата.

Какво да посетите в Копенхаген
Дворец “Амалиенбор”, резиденция на монарсите, “Кристияния”, дворец “Кристиансбор”, седалище на парламента, статуя на Малката русалка, кръглата кула, която е най-древната обсерватория в Европа, построена през 1642 г., градини  “Тиволи”.

Кухня в Копенхаген

Ресторантите в центъра на столицата са обикновено доста скъпи. Едно нормално меню в среден ресторант ще ви струва между 20 и 30 евро. Ето защо по-евтино е да вземете храна за вкъщи. Типични ястия са кебап, наденички или традиционния смьоребрьод, който представлява наденица от еленско месо.

Престой в Копенхаген

Цената на двойните стаи в хотелите е между 70 и 120 евро за вечер в зависимост от категорията. Най-евтини са хостелите, където можете да намерите обща стая за цена от 18 до 30 евро.

Повече информация на:
www.visitcopenhagen.com
www.jazz.dk/en/copenhagen-jazz-festival

Транспорт в Копенхаген

В града има много добре развита транспортната мрежа. Районът е разделен на няколко зони, като един билет важи за най-малко две от тях.

Ако искате да спестите пари от транспортни разходи, такава възможност предлага картата, наречена cOPENhagen Card. С нея можете безплатно да посетите 65 музея и забележителности, да ползвате влак, метро и автобуси. Картата предлага и намаления за някои ресторанти, наем на коли и покупки в магазини. Валидна е за срок от едно до три денонощия и струва между 10 и 17 евро за възрастни, но цената й се повишава в зависимост от броя забележителности, включени в нея.

Друга възможност е да се движите с колело, тъй като в града има повече от 390 километра алеи за велосипеди. Това е едно от най-често използваните средства за придвижване за местните хора.
Полезни връзки:
www.visitdenmark.com (страница за туризмът в Дания)
www.um.dk/en (министерство на външните работи)

Източник: Dnevnik.bg.