browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

На хубавия Дунав с колело

Posted by on 13.06.2011

Дунав може да е изглеждал син по времето, когато Щраус е композирал разкошните си валсове. Днес, когато европейската индустрия и корабоплаване са изсипали в него Менделеевата таблица, определено не е. И въпреки това една от най-големите европейски реки не е престанала да вдъхновява хората с хубостта си. От векове тя е популярен маршрут за разходки с корабчета, с лодки, водни колела. От няколко десетилетия горното течение на реката е известно и като чудесен регион за пътешествия със сухоземни колела.

Не, че долното течение на Дунав е по-малко красиво. Просто много преди тук да “открием” колелото и да започнат да се настилат градски велоалеи, по-горе – в Германия, Австрия, Словакия и Унгария, са разработени специални вело-маршрути от стотици километри покрай реката. Тази живописна част на Дунава, малко преди той да се разлее нашироко на изток към Черно море, е дотолкова известна за колоездачи дестинация, че през лятото се “пренаселва” от велосипеди.

От Пасау до Виена

Това е може би най-известната вело-екскурзия в Европа. Няколко германски и австрийски туроператорски фирми предлагат едноседмични турове по 340 – километровата лента от градчето Пасау в югоизточна Германия до австрийската столица – с ваше колело или под наем (при този вариант предварително ще ви вземат данните – ръст, тегло и т.н., за да изберат подходящо колело). Можете разбира се, да пътувате и самостоятелно – в този регион гъмжи от къмпинги. Резервациите за хотели през лятото обаче трябва да се правят отрано. Макар че алеите и шосетата са плътно покрай (и през) реката, карта на трасето не е излишна.

Разходката е 7-8 дни, не защото разстоянието не може да се вземе за по-малко– в по-голямата си част алеите са равни и лесни, а заради нещата, които си струва да си видят и пипнат по пътя – меандри, гористи острови, средновековни крепости, градчета, километри голи тела (чети до края)…

На първо място е самият Пасау, известен като Градът на трите реки, защото на това място в Дунав се вливат Ин от север и Илц от юг. Очарователно място с барокова сърцевина, надвиснала отгоре стара крепост и хиляди студенти. Ако тръгвате по маршрута от Пасау през лятото в почивен ден, направете го рано – в противен случай ще делите гледките с ята семейства с руси деца с лунички.

Европейската Амазония

Вторият ден от пътуването дава ясна представа кое е породило горната асоциация. Ефердингер Бекен, голям плодороден район в Горна Австрия, където е и град Линц, освен многобройни селца и лозя, приютява огромен брой диви птици във влажните зони на Дунав.

Замъци, концлагер, хидроцентрала

Крайречната идилия – красивият Линц, столицата на Горна Австрия, кокетните градчета, гористите хълмове, лозята и мостовете, се помрачава от едно място с мрачно минало – концентрационния лагер Маутхаузен от Втората световна война. Малко по-нататък се минава покрай едно от големите човешки вмешателства в облика на реката – големият хидровъзел “Ибс – Персенбойг” – хидроцентрала с мост на Дунав от 50-те години на миналия век. Пътят изобилства от исторически места, особено финалът му – Виена.

Столицата на голотата и музиката

Donauinsel е тесният изкуствен 20-километров остров в реката край Виена. Той е плажът на виенчани. Район от около 5 километра от ивицата отдавна е обитание на “културата на свободните тела” – нудизма и на това място е необичайно да се ходи с дрехи. Е, никой няма да се обиди, ако не си карате колелото на голо. На острова всяка година се провежда и един от големите оупън-еър музикални фестивали в Европа – Donauinselfest. Тазгодишният е в края на месеца – от 24 до 26 юни и тук ще гостуват доста познати имена. Сред най-познатите: Sonique, Roots Manuva, Train.

Изтоник: Dnevnik.bg.