browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10-те слънчеви заповеди

Posted by on 19.06.2011

Всяко лято напоителното писане за вредата от прекомерното излагане на слънце и принципите на интелигентната фото защита започва да напомня максимата на Мечо Пух – “колкото повече, толкова повече”. Тоест, като всяка година по това време обясняваме механизмите, по които UVA и UVB лъчите съсипват кожата, разказваме цветно за видимите и невидимите нейни увреждания, препоръчваме техники и продукти за предпазване от изгаряне, фотодерматоза и рак, ние се надяваме, че ще култивираме у населението правилни слънчеви навици. Нарасналото търсене на качествена слънцезащитна козметика говори, че засега успяваме.

Опитахме да синтезираме всичко, което знаем за разумната и работеща слънчева защита в 10 неотменни правила. Научете ги наизуст или ги закачете на таблото в офиса или ги сгънете на 4 и си ги носете в чантата, но преди всичко ги спазвайте. Така ще се запазите живи, здрави, млади и красиви за по-дълго време.

Живи, защото меланомата е супер злокачествено, но пък все по-разпространено заболяване и макар да няма гаранция, че слънцезащитните продукти го предотвратяват, нека не сме сред тези, които да докажат обратното по безспорен начин.

Здрави, защото слънчевата радиация променя ДНК не само на кожните клетки, но и на други такива – кръвните например, а всяка клетка с променена информация е опасна клетка. Да не го допускаме.

Млади, защото всички водещи дерматолози и пластични хирурзи са единодушни, че 90% от исканите от тях корекции с цел прикриване на биологичната възраст са всъщност дефекти, предизвикани от фотостареене.

Красиви, защото външната хубост се отъждествява с добре хидратирана, сияйна и еластична кожа – нито едно от които не е присъщо на лицата – деца на слънцето.

  1. Целогодишно нанасяйте продукти със слънцезащитен филтър по лицето, шията и ръцете си, дори и в градска среда. Свикнете с мисълта, че слънчевата радиация е налице и в най-облачните дни и че представлява именно това –  невидима заплаха.
  2. Свикнете да нанасяте слънцезащитни продукти по откритите части на тялото от ранна пролет до ранна есен. Слънцето не е това, което беше, по нашите географски ширини вече изгаряме и през април, и то не по пистите, а отскачайки до близкия плод-зеленчук. Под открити части разбираме всичко, непокрито от дреха – крака, врат, уши, деколте.
  3. Нанасяйте щедро – за всяка ръка и 2 до 4 пъти по толкова за краката. Пляскайте, а не втривайте – последното намалява ефикасността на продуктите. Ако не понасяте да си личи, че сте с фактор, не се разголвайте другаде освен на плажа. Няма пълно щастие.
  4. Нанасяйте навреме – около 30 минути преди излагане на слънце, или нищо не правите. Подновявайте редовно – винаги след къпане и след потене. За всеки човек редовното е с различен интервал, установете вашия и никога не го надвишавайте.
  5. Научете се да разчитате правилно опаковките – търсете задължителните според разпоредбите на ЕС означения за висок, среден и нисък фактор. Запомнете, че от SPF 30 нагоре разликата в защитата е минимална, но САМО по отношение на UVB лъчите. Според правилата UVA защитата трябва да е минимум 1/3 от UVB на съответния продукт, тоест високият UVB фактор е гаранция и за висока UVA защита. Припомняме, че UVB лъчите са виновни за изгаряния и кожен рак, а UVA – за фотостареене и промяна на ДНК на клетките. Първите не преминават през стъкло, за разлика от вторите. Филтрите се делят на химични и физични, като притесненията са, че първите се абсорбират не само от кожните клетки, ерго могат да са опасни и/или дразнещи. Вторите, основно в лицето на титановия диоксид, не дразнят, но вече и за тях има съмнения, че приложени под формата на наночастици, също подлежат на дълбоко проникване. Ами всичко на този свят си има цена. Който го е страх от мечки, да не ходи… на плажа. А да спазва усърдно заповед номер:
  6. Носете дрехи и шапки, които истински ви пазят от слънцето – широкополи сламени шапки, не бейзболни изгъзици, които оставят ушите и врата незащитени, широки памучни дрехи – впитите дрешки пропускат по-лесно лъчите, както и прекалено прозрачните такива. Ако като вдигнете дрехата срещу слънцето, виждате през нея, значи все едно сте без. Тоест нанесете си слънцезащитен продукт, преди да я облечете.
  7. Избягвайте да се появявате на слънце между 11:00 и 16:00 независимо колко добре сте се подготвили. И за нищо на света не излагайте на слънце бебета и малки деца, дръжте ги само под чадъра, добре опаковани и дебело намазани. Помнете, че рискът от страшни и по-безобидни кожни заболявания в по-зряла възраст се предопределя от изгаряния в детството.
  8. Използвайте продукти за грижа след слънце. Качествените представители на тази група съдържат възстановяващи и подхранващи съставки, както и такива, които неутрализират увреждането на кожното ДНК. Те са като компреси за излаганата на слънце кожа. Е, добре де, защо, ако сме се предпазили добре, ще имаме нужда от компреси? Защото никога не сме се предпазили изцяло, но то стана ясно, че човечеството няма да се откаже от лелеяния загар и ще плаща за него. Та тези продукти са механизъм за регулиране на цената!
  9. Пазете косата! Тя също страда, ако преседи твърде дълго и незащитена на слънце. Не случайно в тропиците я мажат непрестанно. Е, малко мазнее през деня, ама вечер, а и след ваканцията е здрава и лъскава.
  10. Но не на последно място – пазете очите. Оставете захранването със слънчева енергия през очите на същества от други измерения. Тук и сега незащитените от слънцето очи са склонни към страдания, едно от които е появата на перде. Обезателно се погрижете и неслънчевите ви очила да имат UV защита. Големите черни очила в стил 60-те са особено подходящи, защото освен очите пазят и деликатната кожа около тях.
Източник: Капитал.