browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Балканите – възможности за почивки с автомобил

Posted by on 23.06.2011

Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания… Близки балкански държави, които не познаваме толкова добре, ако се съди по статистиката за пътуванията на Националния статистически институт. Макар и да са на няколко часа с автомобил и да предлагат много забележителности, тези държави все още не са масово посещавани от българите. Интересът към тях обаче расте през последните години, а вече редица туроператори увеличават възможностите за екскурзии и почивки в тях. Въпреки това немалка част от хората ги посещават със собствените си автомобили.


Хърватия. Най-много екскурзии от България се организират до Дубровник. През последните години обаче много туроператори предлагат и резервации в хотели по хърватското крайбрежие, за които обаче се пътува със собствен транспорт. Доста от агенциите предлагат настаняване в курортите Хвар, Шибеник, Опатия, Корчула, Задар и др. Цените започват от около 30-40 евро на ден за нощувка със закуска. Хърватия е един и от лидерите в европейския къмпинг туризъм, като на територията на страната има над 500 къмпинга. Най-посещаваните от тях са в Истрия. През последните години хърватският остров Паг се превърна в място за клубен туризъм заради многобройните си DJ партита и фестивали на плажа. Там е възможно настаняване както на къмпинг, така и в частни квартири и малки семейни хотели.

Съветите на туроператорите: Влизането в Хърватия стават само с лична карта, а престоят до три месеца е безвизов. За пътувания на деца е необходима нотариално заверена декларация от отсъстващия родител, преведена на хърватски или английски език. Препоръчва се и да се ограничи излизането от основните пътища в Източна и Западна Словения, където все още има опасност от мини заради военните действия до средата на 90-те години.

Албания. През последните години все повече туроператори предлагат почивки в Албания, а държавата обяви амбициозна програма за развитие на туристическия сектор. В страната цените на хотелите започват от около 20 евро, като могат да се резервират и чрез български агенции. Те са малко по-високи в морските курорти, където достигат около 50-60 евро на ден за по-луксозните хотели. Най-посещаваният морски курорт в Албания е Саранда, където нощувките започват от около 15 евро на вечер в частни квартири.

Съветите на туроператорите: За туристически пътувания до Албания не е необходимо изваждането на виза. На границата се попълва статистическа карта, която трябва да се пази до напускането на страната, когато се предоставя на граничните власти. Автомобилите трябва да имат зелена карта. За престой над 20 дни е необходима регистрация в най-близкото полицейско управление. Препоръчва се по-висока бдителност.

Черна гора. Пътуванията до Черна гора се увеличават с всяка изминала година, като най-популярното място за посещения е град Будва. Цените започват от около 30 евро за семейните хотели и достигат над 150 евро за по-луксозните. Резервации и почивки се организират и от български туроператори. Доста от хотелите имат и форми за онлайн резервации.

Съветите на туроператорите: За престой до един месец може да се пътува с лична карта, а до 90 – без необходимост от виза. При влизането в страната с автомобил се заплаща екотакса. Повишено внимание при шофиране заради пресечени местности с много завои, тунели и др. Според законодателството е задължително шофирането на фарове през цялата година и през светлата част от денонощието.

Босна и Херцеговина сравнително рядко присъства в каталозите на туроператорите, като при повечето случаи се предлагат комбинирани почивки заедно с други държави. През последните години все повече българи посещават река Тара в Босна и Херцеговина за рафтинг, който се смята за най-екстремния в региона, както и река Върбас в Баня Лука. В районите се предлагат хотели, чиято цена започва от около 20 евро на вечер. Все по-популярни стават и посещенията за спортен риболов. Резервации на хотели могат да се правят и през български агенции.

Съветите на туроператорите: В Босна и Херцеговина може да се пътува с лична карта или паспорт. За престой до 90 дни годишно не е необходима виза. На места има проблеми с пътната маркировка и знаците. Да се избягват излизания извън основните пътища заради опасност от недеактивирани мини.

Източник: Dnevnik.bg.