browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

+ 25 забележителности в списъка на световното наследство

Posted by on 03.07.2011

Списъкът на ЮНЕСКО на обектите от световното природно и културно наследство е допълнен с още 25.

Най-близкият до България е джамията “Селимие”  и комплексът към нея в Одрин.

След като световната организация извади от списъка един обект, днес в листата присъстват 936 забележителности – 183 природни, 725 – културни и 28 смесени.

Фабриката “Фаргус” в Германия

Най-модерното съоръжение, обявено за принадлежност към световната култура, е фабриката “Фаргус” в град Алфелд, в германската област Долна Саксония. Оценява се, че проектираната в началото на 20 век промишлена сграда, в която са произвеждани табани за обувки, има принос за развитието на промишления дизайн. Широките стъклени панели и функционалната естетика на фабриката е поставила началото на новата архитектурна школа “Баухаус”, разпространена по-късно не само в Европа, но и в Северна Америка.

Германия е единствената държава, която влиза  с три свои обекта в последното допълнение на списъка, но двата други са в “съучастие” с други страни – става дума за реликтови букови гори, които има и в Карпатите на територията на Словакия и Украйна, както и праисторическите селища в Алпите, намерени във всички държави, които си поделят планината.

Природните забележителности на планетата, които световната организация ще опазва за бъдещите поколения, са австралийския бряг Нингалу, островите Огасавара в Япония и езерата във Великата долина Рифт на Кения.

Австралийският бряг Нингалу

Отдалеченото и слабо населено западно крайбрежие на Австралия включва 604 хил. хектара крайбрежни зони и акватории с най-дългия в света крайбрежен риф. Карстовата система, която започва на сушата с мрежа от пещери, преминава в многобройни водни тунели и протоци.

Долината Рифт в Кения

Богория, Накуру и Елементаита са три плитководни езера на долината Рифт в Кения. Освен розовите облаци фламинго (на снимката най-горе) тук могат да се наблюдават голям пеликан и други 11 вида птици, застрашени от изчезване извън резервата. Големи популации черен носорог, жираф на Ротшилд, антилопа от вида голям куду, лъвове и леопарди допълват картината.