browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Интересни факти за Карибите

Posted by on 20.07.2011

Карибските острови са популярни с красивите си плажове и измислени пирати. Като топ дестинация за почивка, повечето туристи си мислят, че знаят какво да очакват от архипелага, но истината е, че той крие някои доста любопитни факти.

Едва 2% от островите са населени с хора. Останалите 98% от твърдата земя представляват дива природа. Човешката намеса върху околната среда е ограничена максимално.

Когато предприел пътешествието си към Индия през 1492 година Христофор Колумб действително повярвал, че е пристигнал в Азия, когато акостирал на Карибите. Самото име на островите идва от името на местно племе, населявало го по това време.Голяма част от хората, които днес населяват Карибите, са с африкански произход. Техните предци били доведени на островите като роби, за да обработват захарните плантации. По отношение на религията и културата народите са много различни. Хаити, Мартиника и Гваделупа са повлияни от Франция, докато Куба и Пуерто Рико – от Испания. Любопитно е, че в Хаити се практикува и до днес вуду магията.

Карибите са известни с разнообразието на музикални жанрове: реге, калипсо, регетон, салса, пан. Пан музиката се извлича от стоманени консерви или барабани. Учудващо е, че последните реализират наистина прекрасни звуци.

Има само два сезона на Карибските острови – сух и дъждовен. Сухият започва от декември и завършва през май. Характеризира се с горещо, ветровито и прашно време. През другата половина на година вали интензивно, а доста често преминават и урагани, които водят до сериозни последствия за някои от страните.

Всяка година се провежда цветен и много забавен карнавал. Той преминава през Доминиканската република, Антигуа, Ямайка, Сейнт Китс и Невис и Барбадос.

Много хора смятат, че съществува традиционна карибска кухня. В действителност обаче тя е по-скоро смесица от африкански, испански, китайски и източноиндийски рецепти, като за повечето ястия се използват специфични подправки и различни видове билки.

Източник: listverse.com Редактор: Добромир Янков – Actualno.com.