browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

с.Резово – най-южната точка на нашето Черноморие

Posted by on 09.08.2011

с.Резово   най южната точка на нашето ЧерномориеПоследното населено място на българското Черноморие е с.Резово. Разположено е на 11 км от Синеморец близо до границата ни с Турция. Достъпът до него доскоро беше ограничен от Гранична полиция, но в последните години броят на туристите, търсещи спокойно място за отдих по Южното Черноморие, нараства.

В Средновековието Резово е било пристанищно селище с развита икономика и търговия. По-късно (нач. на 20в.) е преместено навътре от брега поради честите набези на кавказки пирати. Селото е опожарено по време на Илинденско-Преображенското въстание, изгорели са всички 100 къщи и ц.”Св.Иван Кръстител”.

Днешното село е заселено след въстанието от няколко семейства, придошли от Малко Търново и с.Яна, по-късно тук се установяват и бежанци от Източна Тракия, построена е и нова църква- „Св.Константин и Елена”. През 2000г е построена още една – „Св.Йоан Кръстител”. Населението се е изхранвало основно с дърводобив, въглищарство и скотовъдство, а преброяване през 1926г. определя броя му на 378 жители. Днес постоянните жители на Резово са само 77.

rezovo1 2 560x413 с.Резово   най южната точка на нашето ЧерномориеВ околностите на селото са открити следи от металургична дейност в периода 4-3 в. пр.Хр. и най-голямото находище на древни шлаки в България – в местността Сгуриите, на 5 км западно от с.Резово. В друга близка местност – Селски дол, има и тракийски могилен некропол.

с.Резово-най южната точка на нашето ЧерномориеДанни за селището се срещат в различни анали, където то е записано с имената Резбу, Резви, Рузе, Резве, Резово. В последно време етимологията на наименованието му се свързва с името на митичния тракийски цар Резос, който според Омир е живял по тези земи и е участвал в Троянската война.

Легендите за цар Резос или Рез разказват, че властвал над тракийското племе едони, които обитавали побрежието на р.Струма. За негов баща се смята речният бог Стримон (т.е. река Струма) или бог Хеброс (персонификация на р.Марица). Гръцкият писател Филострат пък описва цар Резос като божество на бесите или като обожествен техен владетел – отглеждал коне, бил въоръжен като войник и се занимавал с лов, при това „и глиганите, и сърните, и другите животни сами се принасяли в жертва”.

Край село Резово са намерени останките на древна крепост, разположена на нос Кастрич, предполага се, че става дума за средновековната крепост Кастрицион.

Друга забележителност, която не бива да пропускате е защитената местност Силистар, която е на север от Резово. Тук има богат растителен и животински свят и прекрасен плаж с възможност за къмпингуване.

plaj lipite1 1 560x381 с.Резово   най южната точка на нашето ЧерномориеНа юг от селището е устието на р.Резовска, което е образувало красив залив в морето. Той е зимовище на водолюбиви птици, а оттук могат да бъдат видени ловуващи в морето видри. Друг интересен животински вид, който е забелязван край Резово, в местността Кастрич, е застрашеният от изчезване тюлен монах. Тази скалиста местност и ареалът край нос Калиакра са единствените места по Черноморието ни, където е забелязван през последните години.

В с. Резово се предлагат различни възможности за забавление и незабравима почивка. Чудатите скали по крайбрежието и в морето създават условия за гмуркане и подводен риболов, а закътаните от любопитни очи скални заливчета са подходящи за нудисти. Можете да се разходите с лодка до местностите Малък и Голям Кастрич или пък да пояздите кон по морския бряг и в Странджа планина. На няколко километра след защитената местност Силистар, екопътека ще ви отведе до плаж „Липите”.

Източник: Разходка.ком.