browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Къде хората са най-здрави и щастливи

Posted by on 20.08.2011

Хората често се питат в кои страни животът е най-здравословен и могат ли да бъдат по-щастливи там. Сайтът Planet Green състави класации на държавите, които отговарят на тези две изисквания. В нея влизат очаквано скандинавските страни Швеция и Финландия и може би не толкова очаквано – Япония, предвид високото ниво на индустриализация и честите природни бедствия в Страната на изгряващото слънце, пише GreenTech.bg.

Исландия

Страна с малко на брой жители, поради което е и много чиста. Освен това Исландия активно използва алтернативни източници на енергия, за да поддържа чист въздуха си. Средната възраст на местните жители там е най-висока в света – 72 години за мъжете и 74 за жените. Исландия също така е страната с най-ниска детска смъртност – само 0,2%.

Исландия осигурява здраве и дълъг живот за своите жители, благодарение на чистата околна среда

Япония

Японците също се радват на продължителен живот, но при тях това се постига чрез строга диета. Хората там са най-големите потребители на риба, соя и зелен чай. Най-важното обаче – умеят навреме да спрат с яденето.

Швеция

Правителството на Швеция пропагандира здравословния начин на живот. Според специалистите, дългият живот на хората в страната се дължи на морската диета, така както е и в Япония.

Окинава

Контролираната от Япония префектура Окинава заема достойно място в класацията. Там живеят рекордно голям брой дълголетници. Практиката показва, че местните жители ядат много плодове и зеленчуци, тофу и морски водорасли и не изпитват стрес. Те не само живеят дълго, но се чувстват щастливи и здрави.

Нова Зеландия

В Нова Зеландия живеят малко на брой хора. Важен фактор за дълголетие е в коя точка на острова живеят хората – по-близо до океана означава и достъп до по-свежа морска храна. Освен това новозеландците ядат много местни плодове и зеленчуци и обичат заниманията на открито.

Сардиния

Автономният остров Сардиния също се отличава с много дълголетници. Хората там живеят в малки локални общности, някои от които са свързани от стотици години. Битът на хората в Сардиния е опростен – те ходят много пеша, хранят се от морето, с местни плодове и зеленчуци, маслини и млечни продукти.

Финландия

Преди 30 години Финландия беше лидер по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Страната обаче предприе решителни реформи и сега е водещ европейски доставчик на органични плодове и зеленчуци и заема едно от първите места по брой дълголетници.

Източник: Actualno.com.