browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Хърватия – потопена в средиземноморска магия

Posted by on 11.09.2011

Повечето хора, които посещават този райски къс суша, обикновено стигат до Сплит или Дубровник. Вярно, че тези градове имат своето очарование, но също така е вярно, че виждайки само тях, човек дори не се докосва до истинската красота на Хърватия.

Статистически тя е дори по-малка от остров Ирландия, което ви позволява да я изследвате напълно само в рамките на седмица. Населението й е под 5 милиона, главно католици. Страната някога е била част от Австро-Унгарската империя, тъй че тук хората са с манталитета на германците, което означава, че всичко в Хърватия си е на мястото и чисто поддържано. Градовете й, с техните набиващи се на очи червени, керемидени покриви, изглеждат като излезли от света на “Барби”. През 2002 г. Хърватия е определена за най-безопасната страна в Европа. За относително малката си площ, в последните години тя се превърна в една от най-прекрасните травъл дестинации на Стария континент.

Хърватия е изпъстрена с мрежа от пътища и магистрали, с нарастващ брой отлични хотели, достъпни за всеки джоб /от малки, семейни хотели до големи, Г-образни палати/, зашеметяващи планини и невероятни водни пейзажи. Хърватия приютява огромен брой средновековни замъци и се нарежда на второ място след Франция, цветни лозя и искрящо вино. Крайбрежието може да се похвали с превъзходни курорти и най-чистата вода в цялото Средиземноморие.

1 100-те й острова в Адриатика предлагат прекрасни ветроходни възможности и огърлица от пленителни средновековни градчета и пристанища с руини от времето на Древна Гърция, Римската империя и Венецианската република.

Осем от обектите й са включени в Списъка за опазване на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, някои от които датират от 4 000 години пр.н.е. Освен това, противно на общоприетото мнение и на впечатленията от Словения, в Хърватия е завидно евтино. Обяд за двама от две ястия с гарнитура и две салати, два сладоледа за десерт, плюс половин литър вино излиза 15 долара общо.

Невъзможно е да се опишат всички интересни места в Хърватия. Столицата Загреб е приятен, забързан, но не чак толкова, колкото западноевропейските метрополиси, град, пощаден от бомбите на Втората Световна война, със запазена стара част. На изток от града навлизате сред разлети, зелени хълмове, обточени от двете страни със средновековни замъци и раздиплящи се лозя – все едно сте в Тоскана, Италия. На няколко часа път пък северно от Загреб е красивият като мираж алпийски езерен район Блед, който сякаш е изскочил от опаковката на някой швейцарски шоколад.

Северозападният район на Хърватия се нарича Истрия. С прохладна зеленина, закътала меките очертания на планинските долини, които миришат на прясно окосена трева, селца със запазени средновековни къщи, в които хората все още живеят, и отново много лозя, тази област привлича хиляди туристи всяка година.

Крайбрежието обаче е регионът, който осигурява половината от приходите от туризъм на Хърватия. Накъдето и да тръгне човек, се натъква на малки рибарски селища, между които се простират курортни комплекси.

В Пула се намира най-добре запазения римски колизеум след този в италианската столица. Малкият и красив крайбрежен град Опатия се е разположил в центъра на хърватската Ривиера. Някога Хабсбургите са имали тук зимна резиденция и звуците на валса са се носили по въздуха.

Вълшебно място, сякаш излязло от приказките на Андерсен, е районът около езерата Плитвице. Шестнадесет малки и тесни басейна са наредени каскадно по склона на долината, преливайки един от друг, образувайки приказни водопади, които отдалеч създават илюзията за течащо сребро, и които подхранват изумруденозеления цвят на гората наоколо.

Според няколко травъл списания, дългият 60 км и широк 15 км остров Хвар е сред десетте най-красиви острови на Земята. Ако го посетите, ще се убедите, че оценката му не е пресилена. Крайбрежието му е обточено с очарователни селца, превърнати в уютни курорти, но столицата му надминава всички. Когато нощта падне и малкото пристанищно градче се облее в светлини, а средновековният замък на върха му засияе като звезда, всичко започва да изглежда нереално, неземно. Освен това из територията на Хвар като върху бродерия изникват едно след друго малки, прелестни ресторантчета, кое от кое по-уютни, предлагащи богат избор за вечеря.

Друг близък, и също така красив остров, е Коркула, родното място на великия пътешественик Марко Поло.

Маркаша е великолепен пристанищен курорт, и също добра изходна точка за доста разходки из околността; от него тръгват много еко и туристически пътеки. Оттам може да вземете и ферибота за Босна.

Най-атрактивното място в Хърватия си остава Дубровник, може би най-добре запазеният средновековен град в Европа. Има хора, които така са се влюбили в него, че казват, че не си живял, ако не си се разходил по някоя от крепостните му стени, от които синьото на морето и синьото на небето се сливат в едно. И наистина, разходката из Дубровник е все едно разходка по страниците на историята.

Източник: journey.bg   Автор: Радослав Райков, Actualno.com.