browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Лунната долина в Бразилия

Posted by on 14.10.2012

Това е най-светлото петно на Земята

„Vale Da Lua” или казано на български „Долината на Луната” е каменен басейн, издълбан от реката Сан Мигел. Ерозията на скалите, издълбани от бързеите на прозрачните води, ги е оформила в наистина причудливи форми.

Те са гладки и са в различни нюанси на сивото, подобни на външния вид на Луната с нейните множество кратери.

В долината се намират някои от най-старите скални образувания в света, на възраст от 1.8 милиарда години. Реката е създала различни пещери, водопади и странни образувания в ландшафта, които са оформили лабиринт в тесния каньон. Реката продължава да руши и да променя пейзажа непрекъснато.

Този район се вижда от Космоса, защото е най-светлият на Земята, тъй като кварцът и гладкостта на скалите предизвикат блясък.

„Лунната долина” е един от най-посещаваните райони в общината Алто Параисо де Гояс. В района има невероятна гора, в която има изобилие от диви животни и много разновидности на орхидеи.

Долината става много опасна по време на дъждовния сезон поради внезапни проливни дъждове.

„Vale Da Lua” се намира на 11 км от магистрала GO-239 и на 220 километра от столицата Бразилия. Тя е част от Националния парк „Chapada dos Veadeiros” и е в списъка за Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2001 година насам.

Източник: Dnes.bg