browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Уикенд в Нижний Новгород – ден 2-ри

Следващата сутрин започна прекрасно, с обилна закуска, великолепно настроение и време, слънчево и тук таме с пухкави бели облачета, които се оглеждаха в сините води на Волга.

Бях чела, че като градски транспорт тук се ползва кабинков лифт като най-бързо средство за прекосяване на реката. Това бе и първата ни цел за деня, идеален начин да се насладим на времето и гледката над реката.

Хванахме такси. Въпреки, че градът не е толкова голям, около 1,3 млн. души, е разположен на голяма територия и е невъзможно да се придвижваш пеша освен в самия център на града. Затова пък, такситата, както навсякъде в Русия, не са скъпи – някъде 50 ст. на километър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADSC_3483Пристигнахме на крайбрежната улица в североизточната част на града и се натъкнахме на странна гледка: едно от минаретата на джамия, видимо в ремонт, което и изглеждаше изоставено, неясно какво точно се бе случило с него. Оказа се, че това бе главният мюсюлмански храм в Нижни Новгород. Джамията, външно наподобяваща хибрид с църква, е открита през 1915 г. и  принадлежи на татарската общност на града и може да побере до 5000 богомолци.

PENTAX ImageDSC_3486Но вниманието ни скоро се върна към прекрасната гледка над Волга (брегът от тази страна бе доста по-висок) и модерната станция на лифта. Т.н. въздушен трамвай от Нижни Новгород до Бор над р. Волга е открит през 2012 година. Основната цел – да се осигури алтернативен и евтин пътническия транспорт в допълнение към речните таксита, ел. влакове и автобуси. Твърди се, че кабинковия лифт, сред използваните като обществен транспорт, е най-големият по дължина в Европа 3661 м, един от най-високите в Европа с височина на двете кули от 82 метра всяка, в допълнение, в целия свят няма толкова дълъг неподдържан диапазон (разстоянието между две, крепящи въжетата, кули) над водната повърхност882 метра. Вече са направени предложения за вписването му в Книгата на рекордите на Гинес.

Пътуването в кабинката продължи малко над 10 мин в едната посока, но определено си заслужава. Струва само 90 рубли, а гледката над могъщата Волга… спокойните й води, пясъчните наноси, зелените островчета, огромната водна площ… наистина красиво. Можеха да се видят и летни къщички във водата, с ресторантчета, малки и големи транспортни и пътнически кораби и лодки. Върнахме се обратно, наслаждавайки се още веднъж на всичко това.

DSC_3490DSC_3491DSC_3494DSC_3495DSC_3497DSC_3499

DSC_3504Други местни забележителности са двете големи средновековни абатства. В близост се намираше едно от тях, кацнало на брега на реката. Отправихме се натам пешком, а слънцето започваше вече да напича. Печерски манастир Възнесение Господне е красива обител, обградена с бели стени и с куполи в зелено и златно. Отличава се със строгата петкуполна катедрала (1632) и две редки църкви с палаткови покриви, датиращи от 1640 г

Бе неделя, във време на литургия, имаше много хора, в църквите и в двора им… Беше интересно да наблюдавам местната общност. В църквата, като място където не съществуват класови или други разделения, можеха да се видят малки дечица, някои плачещи от уплаха или необичайната обстановка, други заинтересувани от рисунките по стените и непонятните ритуали; възрастни хора, потънали в проблемите си, повтаряйки полугласно молитва след молитва, кръстейки се, страстно целувайки иконите или взиращи се запалените свещи; бедни и/или с умствени заболявания; сякаш всеки бе намерил своята утеха тук, поне за час-два. Краят на литургията бе увенчан с камбанен звън, дълга и красива песен, която в такава обстановка е истинска наслада и ти дава крилете и лекотата на ехото…

DSC_3507DSC_3515DSC_3517DSC_3519DSC_3527DSC_3531

Беше вече обед, горещо, решихме да потърсим прохладно място за обедна почивка. Интересното в Нижний Новгород, е, че освен побережието на Волга, на територията на града има 33 езера и 12 реки. Най-голямото езеро – Мештерско (Мещерское), е с площ 20 хектара. Отправихме се към Архитектурно-етнографски музей-резерват “ЩЕЛОКОВСКИЙ ХУТОР”, който се намираше именно до голям парк и няколко езера. Той включва уникалните образци на дървената руска култура на архитектура и строителство в края на XVII – началото на XX век. Музеят е с площ от 35,9 хектара и е разположен в гориста местност –  природна забележителност с регионално значение.

DSC_3590DSC_3583DSC_3579DSC_3576DSC_3550DSC_3545

Наистина прекрасно място за разходка и пикник, скрито под короните на дърветата, приятно прохладно в летни дни. Тук видях изключително красиви мелници, църкви, домове и хазяйствении сгради, всички изцяло от дърво. Тук се провеждат и ред мероприятия и фестивали на открито. Намирайки се в природен парк, тук можете да се полюбувате и на редица дребни птици.

DSC_3593DSC_3595В близост до музея имаше езеро, което жителите на града ползваха за плаж и прохлада в летните дни. За наше щастие имаше и малко кафене, от което се носеше добре познатата вече миризма на шишчета. Хапнахме и утолихме жаждата с по бутилка местна бира. Разходихме се по брега на езерото, а там срещнахме баби и дядовци, които дори на тази възраст не пропускаха ежедневните няколко дължини за здраве :); двойките влюбени, усамотили се под някое дърво; запалените рибари, които видимо не се смущаваха от къпещите се във водата деца…

DSC_3597 Денят почти се бе изтъркулил, така че се запътихме към центъра на града. Оставаше ни да се разходим за последно по централната му пешеходна улица – “Большая Покровская”. Дължината й е 2232 м, от които 1236 м са пешеходна част. За мое удивление тук се чувстваше някакво морско настроение, на млади хора на почивка, европейска смесица от вкусове… Нищо не ми напомняше, че това бе един от средноголемите градове в Русия. Пред градския театър, например, се бяха събрали млади двойки, които танцуваха суинг за удоволствие, или за да се изфукат 🙂 Може би единственото руско нещо бе помпозната сграда на Държавната банка, приличаща на замък неоруски стил, построена през 1911-1913 и проектирана от В.А. Покровски в чест на 300-годишнината от царуването на династията Романови.

Nizhny_Novgorod._Chkalov_Stairs_2014DSC_3601DSC_3602След това се спуснахме отново по крайбрежната улица. Освен пристанището, тук можете да видите стълбището Чкалов. То е една от най-разпознаваемите забележителности в Нижни Новгород. Тук се организират спортни събития, най-често под формата на състезания. Стълбището започва от платформата за наблюдение в близост до паметника на Чкалов (оттам и името й) и свързва Кремъл с река Волга, предлагайки панорамна гледка към околността. Самото стълбище е построено в края на 1940 от германски военнопленници във формата на осмици и се състои от 560 стъпала, ако броим двете страни. Стълбището води до паметника – катер “Герой”, във водите на Волга.

800px-Shukhov_Oka_Tower_photo_by_Vladimir_Tomilov525px-Shukhov_Oka_Towers_1988_photo_by_Igor_KazusНа брега на Ока пък може да се види единствената останала кула на Шухов, след като нейната близначка е разрушена през 2006. Кулата е една от няколко структури, създадени от руския инженер и учен Владимир Шухов. Това е уникален паметник на индустриалната архитектура – 128-метрова ажурна хиперболоидна трансмисионна кула, единствена в света. Намира се в западните покрайнини на Нижни Новгород, на левия бряг на р. Ока в близост до Дзержинск

DSC_3620Какво още?! Русия ще бъде домакин на Световно първенство по футбол 2018 г. и някои мачове ще се играят в Нижни Новгород. Ца целта ще бъде построен стадион на остров във Волга с капацитет от почти 45 хил. души. Него не успяхме да видим :), но пък се насладихме на залеза над Волга.

Чакаше ни ранен полет на сутринта.

DSC_3553Местното летище е малко, но международно! Има директни полети до големите руски градове, Европа и Близкия изток. Въздушната база Сормово е била използвана за транспорт на военни съоръжение, а Правдинск е била база на самолетите изтребители по време на Студената война. S7 Airlines и UTAir летят до Домодедово и Внуково (Москва) ежедневно.

Така че, имате варианти 🙂 Дерзайте!

Автор: Траяна Дамянова