browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Наръчник на успешния пътешественик

Наръчник на успешния пътешественикЗа да бъде едно пътешествие успешно, не е достатъчно само да изберете дестинация, да стегнете багажа и да стигнете там. Същинското пътуване започва след това. А с наръчника на успешния пътешественик вратите към света винаги ще са отворени за вас.
В душата на всеки човек се крие един (не)осъзнат пътешественик. И ако се чудите нужни ли са препоръки, за да бъде едно пътешествие в чужбина успешно, отговорът е „ДА“. Разбира се, че срещата с нови култури и посещението на непознати места са основателен мотив за посещение на дадена дестинация. Но онова което се случва докато сте там, ще даде определение на цялото пътешествие – горчиво, незабравимо, неудовлетворително или просто уникално.  Затова просто трябва да следвате няколко основни правила, събрани в нашия своеобразен Наръчник на успешния пътешественик.Свалете езиковата бариера. Разбира се, че език не се учи за няколко дни. Нито пък ви препоръчваме да запишете чуждоезиков курс няколко месеца предварително. Но ако положите усилия да запаметите поне няколко основни фрази (начин на поздрав, „моля“, благодаря“ и „къде се намира…?“) със сигурност ще направите престоя си по-безгрижен. Без значение, че английският се приема за универсален език, местните ще бъдат много по-благосклонни към вас, когато видят, че поне правите опит да кажете нещо на техния. Просто защото чувството им за национална принадлежност се изразява дори чрез езика, който говорят.Бъдете възпитани. Да бъдете успешни пътешественици означава да бъдете любезни и и да показвате уважение към хората, които срещате – без значение дали става дума за вашите спътници или за местните жители. Проявата на добро възпитание осигурава спокойствие дори и в напрегнати ситуации, а вероятността да получите онова, което искате (търсите, питате) е много по-голяма.Опознайте особеностите на детсинацията. Това включва валута, климат (за да прецените какво облекло да подберете в багажа си), приблизителните разходи (в зависимост от това на каква база ще отседнете, както и от стандарта на живот), планово разположение на града (разстояние от хотела до обектите, които възнамерявате да посетите), документи, необходими за престоя ви.Помнете, че не сте си у дома. Което означава, че нещата тук няма да същите като тези, с които сте свикнали. Просто защото всяка държава има свои стереотипи и норми.   Дори популярните вериги за бързо хранене, макар и сходни, ще се различават по нещо. Просто възприемайте всичко като възможност да обогатите мирогледа си и да оцените онова, което имате „вкъщи“.Уважавайте културните ценности. Няма да ви навреди, ако хвърлите един бърз поглед в интернет върху културата и обичаите, с които ще се сблъскате при посещението на конкретната дестинация. Така по-лесно ще се интегрирате в тамошната общност и ще сте сигурни, че няма да направите нещо, с което да ги обидите. Дори напротив, ще демонстрирате уважение и познание. Освен това, колкото повече знаете за мястото (извън заведенията и барове, които можете да посетите), толкова по-интересен ще бъде престоят ви.
Наръчник на успешния пътешественикБъдете с отворено съзнание. Ако посещавате място, където културата и обичаите са различни от тези, с които сте свикнали или пък такива, които противоречат на ценностната ви система (в религиозен, етнически и политически план, например), може да се изкушите да  проявите скептицизъм, недоверие и ясно отхвърляне на обстановката. Но това тесногръдие със сигурност няма да е във ваша полза. Една от причините човек да пътува е, че може да опознае света. А поддържането на отворено съзнание за онова, което научавате за него е от съществено значение за пълноценната наслада от преживяванията.

Опитвайте нови неща. Разбира се не говорим за неща, които ви карат да се чувствате  некомфортно като скачане от високи скали или близка среща с диви животни. Но след като ще се откъснете от познатия начин на живот за известно време, вземете максимума от онова, което ви се предлага. Това означава да се насладите на кулинарните изкушения в местната кухня, да участвате в традиционни забави и групови дейности, да се докоснете до битовите обичаи и традиции. Не е важно дали ви харесва и дали се справяте добре. От значение е желанието ви да се слеете със заобикалящата ви среда.

Пуснете се по течението. Нещо неизбежно ще се обърка по време на пътуването. Дали ще загубите багажа си, дали ще се забави полетът, или просто ще станете жертва на обстоятелствата, ключът към успешната почивка е да се да се отпуснете и да се наслаждавате на всичко, което се случва. Гледайте с чувство за хумор на всичко, което се случва, без значение дали се разминава с плановете ви или дали имате контрол над ситуацията. Ако нещо не се случва както е предвидено, не позволявайте малкото камъче да преобърне каруцата, т.е да развали целия престой.

Забавлявайте се! Най-важното правило на успешния пътешественик. Той се наслаждава пълноценно на преживяванията и създава незабравими спомени, просто защото нито за миг не  губи доброто си настроение, позитивното мислене и чувството си за хумор. Никой не е казал, че трябва да видите всички атракции за един ден или да следвате стриктно предварително начертания маршрут. Плановете се правят, за да се променят. Важното е всичко, което правите, да ви носи наслада и спокойствие.

Източник:  розали.бг