browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Почивка без технологии – способни ли сте?

Способни ли сте на почивка без технологии? Без мобилен телефон, без интернет, без телевизия – само любимите ви хора и заобикалящата ви реалност. За да си отговорите на този въпрос ви предлагаме да обмислите ползите от почивка без технологии.

Почивката е време за релаксация и за наслада. Тя ви дава шанс да се откъснете от динамичното ежедневие и да се отдадете на няколко дни покой – за душата, тялото и съзнанието. Без значение дали сте избрали прохладен планински курорт, сгушен сред ароматна китна зеленина, или блаженството на плажната ивица с успокояващия плясък на вълните, това е време, което трябва да посветите на себе си, а не на обичайната технологична рутина.
Въпреки това повечето хора инстинктивно взимат със себе си лаптопа, мобилния си телефон, таблета и всичко, което им позволява да държат връзка с действителността, с онова, от което всъщност са избягали. Истината обаче е, че Земята ще продължава да се върти и без вашия „контрол”. И когато се върнете, всичко случило се, ще ви чака.
Почивка без технологии - способни ли сте?
От друга страна, оставянето на технологичните удобства зад гърба ви, когато отивате на почивка, има своите безусловни предимства. Но за да не бъдете стресирани от внезапни просветления за забравени телефонни обаждания или неизпълнени ангажименти, трябва да направите предварителен план – както на работата, така и на пътуването си.
На първо място, уведомете ръководителите и колегите си, че няма да имате достъп до интернет и телефон. Така или иначе, ако сте в отпуск, не би трябвало да ви притесняват. Изгответе списък със задачите, които трябва да свършите преди да заминете и го изпълнете стриктно, така че да не се налага друг да е зависим от вашата дейност, а да не сте му предоставили предварително нужната информация. Предупредете и близките, с които общувате най-често, за да не се притесняват за вас. Ако е наложително, вие ще се свързвате с тях.
Почивка без технологии - способни ли сте?
Всъщност, ако се замислите внимателно, почивката без технологии наистина си заслужава „усилията”. От една страна ще можете да се възползвате максимално от всичките примамливи изкушения (SPA, масаж, разходки, плаж, спорт и т.н) на избраната дестинация, тъй като ще запълвате с тях времето, което иначе прекарвате в дискусии в социалните мрежи, виртуални игри и телефонни разговори. Нима не е по-истинско да правите пълноценно всичко онова, което ви отнема минути и часове да „съобщавате на приятелите си”?
От друга страна, багажът ви за почивката ще бъде значително по-малко – да не забравяме, че всички технологични уреди вървят с цял арсенал от джаджи – зарядни устройства, батерии, приставки, външни носители… Ако се лишите от тях, с радост можете да добавите още една дрешка от гардероба си или допълнителна играчка за детето.
Много голямо предимство на почивката без технологии е и липсата на тревоги за опазване на вещите. Както знаете, нищо не е в пълна безопасност, особено когато сте на път. И всеки миг, когато телефонът или компютърът не са пред очите ви (било то на летището, на автогарата и дори в хотела), шансовете да бъдат откраднати се увеличават, тъй като много хора имат достъп до тях.
Почивка без технологии - способни ли сте?
Тъй като живеем в технологичен свят, съвсем разбираемо е някои вещи да се приемат като абсолютна необходимост и неразделна част от ежедневието. Такива са мобилните телефони, компютърът с достъп до интернет, дори навигационната система за автомобила. Но само след ден – два без тях, ще усетите как започвате пълноценно да се наслаждавате на почивката си, да се освобождавате от стреса и да забелязвате красивите неща, които ви заобикалят.
Защото времето, прекарано без уреди за комуникация, ще даде необходимия „рестарт” на съзнанието и тялото ви и дори по-голяма продуктивност, когато се върнете в действителността.
Е, способни ли сте на почивка без технологии?
Източник: http://relax.rozali.com