browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10-те Изгубени градове по света

Гледайки към върховете на Андите, растящи над Изгубеният град на инките, и буйната долина по-долу, е лесно видимо защо той бе избран за едно от Новите седем чудеса на света за 2007 година. Перуанската забележителност от 15-ти век сл. Хр. е изоставена скоро след като испанските завоеватели нахлуват в съседните райони и се руши до 1911 г., когато американски учен попаднал на останките.

Историята на славните някога метрополиси станаха все по-търсени дестинации откакто американците се върнаха към пътуването. Мачу Пикчу приветства 1 милион туристи годишно и техният брой се смята, че нараства с 6% годишно.

Северна и Южна Америка предлагат на пътниците десетки изгубени градове за изследване. Мексико притежава града на маите Чичен Ица, с най-голямата зала за игра на топка в Мезоамерика и огромните пирамидални останки на Теотиуакан, с добре запазените, цветни стенописи. Тикал в Гватемала и Копан в Хондурас. Дори и Западните американски щати се гордеят с разпръснати призрачни градове от преди два века.

1. Петра, Йордания

Държава: Йордания
Цивилизация: Nabataeans
Обитаван: шести век пр. Хр.

Този розов град изваян от скали събра известност на Запад благодарение на блокбъстъра от 1980 Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход.

2. Чичен Ица, Мексико

Държава: Мексико
Цивилизация: маите
Обитаван: 600-1000 след Христа

Находище на една от най-големите зали за игра на топка в Мезоамерика, този царски град се намира близо до огромен подземен Сеноте, или дупка, където са изхвърляни телата след човешки жертвоприношения.

3. Подземен град Деринкую, Турция

Държава: Турция
Цивилизация: вероятно фригийците
Обитаван: Приблизително осми век пр. Хр. до 10-ти век от н.е.

Тази подземна мрежа има повече от 10 етажа и място за до 50 000 души, както и животни. Има слухове, че е бил скривалище за ранните християни бягащи от римските преследвания.

4. Мачу Пикчу, Перу

Държава: Перу
Цивилизация: инките
Обитаван: 15-ти и 16-ти век след Христа

Конквистадори, носещи дребна шарка заличили жителите на тази царска крепост на върха на планината, но изгубеният град на инките никога не е бил в действителност открит от испанците – всъщност е открит едва през 1911 година.

5. Ангкор, Камбоджа

Държава: Камбоджа
Цивилизация: Червената империя
Обитаван: девети век до 15-ти век след Христа

Повече от хиляда храмове, включително Ангкор Ват, попълват тази отдавнашна столица на кхмерите. Тя залязва след успешна атака от нашественици от сегашен Тайланд.

6. Картаген, Тунис

Държава: Тунис
Цивилизация: финикийците
Обитаван: 650-146 преди Христа

Картаген е бил дом на най-големия враг на Римската империя, Ханибал. Той е бил опожарен по време на последната пуническа война.

7. Помпей, Италия

Държава: Италия
Цивилизация: Римската империя
Обитаван: седми / шести век преди Христа до 79 след Христа

Помпей е културен център и ваканционна дестинация за римското висше общество, докато не бива разрушен през 79 г. с изригването на Везувий. Останали са естествено-обвити с пепел мумии.

8. Мемфис, Египет

Държава: Египет
Цивилизация: древните египтяни
Обитаван: трето хилядолетие преди Христа до седми век от нашата ера

Разположен на устието на делтата на Нил, Мемфис процъфтява векове наред като център на търговията, религията и кралските особи. Външните нашествия, включително едно от Александър Велики, водят до неговата гибел.

9. Теотиуакан, Мексико

Държава: Мексико
Цивилизация: вероятно Тотонак
Обитаван: 100 пр. Хр. до 250 сл. Хр.

Този град, основателите на който остават загадка, е дом на някои от най-големите пирамиди в Америка преди Колумб. Това вдъхновило няколко големи империи, тези на Запотек и Маите.

10. Града на джамиите Bagerhat, Бангладеш

Държава: Бангладеш
Цивилизация: Али Хан Джахан
Обитаван: 15-ти век от нашата ера

Градът, известен преди като Khalifatabad е основан от турски генерал. Той има повече от 50 ислямски паметници и шестдесет джамии стълбове, изградени с 60 колони и 80 куполи.

От Морган Бренън