browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Най-пътуващият човек в света дава съвети на туристите

Posted by on 16.12.2010

Чарлз Велей е единственият човек в света, обиколил 823 от всички 872 страни, територии, анклави, острови, провинции и автономни територии на планетата, пише today.msnbc.msn.com. И всичко това само от 2000 до 2008 г.

Днес, Валей, който е баща на три деца, продължава да пътува по около 200 000 мили в година. Ето и неговите съвети: ходете на всякъде по два пъти: „всяко летище ще ви изглежда по-малко стряскащо на втория път, който го посетите”, казва той. За да се справите с ежедневното пътуване, чакането и закъсненията е хубаво понякога просто да изключите ума си. Най-важното е да имате iPhone или Blackberrу, чрез които да подредите задачите си за деня. Велей съветва още да пристигате рано и да носите малко багаж.

Бет Уитмън, създателка на сайт за пътуване, казва, че може да пътува за пет седмици с една единствена чанта за ръчен багаж.

Един от най-големите проблеми на хората, които пътуват е, че са напълно неподготвени за изискванията преди качването на самолет, разказва Крейг Кенеди  – създател на www.accessanything.net – сайт за хора с физически увреждания. Бъдете готови, организирани и на време, съветва той.

Титлата за най-пътуващ човек преди Велей е била притежание на Джон Клоуз, който през 1995 г. влиза в Книгата за рекордите на Гинес. Клоуз, който  умира през 2008 г., разказвал, че обичал да пътува със скъсани чорапи.

Настоящият най-пътуващ човек Чарлз Велей дава последен съвет: без значение къде пътувате, винаги трябва да сте толерантни и готови за нови прежвявания.