browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Истанбул – Банята на Роксолана

Posted by on 01.06.2011

Десетилетия наред банята от ХVІ век, построена за Роксолана – една от най-противоречивите жени в историята на Османската империя, беше използвана за магазин за килими в пространството между Синята джамия и византийската катедрала “Света София” в Истанбул.

Изпадналите в немилост в модерна Турция подобни съоръжения обаче се възстановяват и дългата покрита с куполи сграда на прочутия архитект Синан от 1557 г. е поредната. Тя се завърна с блясък, мрамор и примамлива екзотика, разказва “Ройтерс”.

“Турция се учи да отделя повече внимание на миналото си. През последните 15 години възстановяваме старите си сгради. Преди се гледаше да се строи бързо и всичко старо само се укрепваше с бетон и продължавахме”, обяснява архитектът Тевфик Илтер, ръководил проекта от над 8 млн. евро за хамама на Роксолана.

Откриването на банята съвпада с излъчването на популярния и раздухал националистически и религиозни спорове в страната сериал “Великолепният век” за историята на Сюлейман и живота в неговия двор.

През 2007 г. властите обявиха конкурс за ремонта на изоставената 105 години сграда. Тя ще отвори врати през юни и срещу 86 евро в нея може да се ползва баня, пилинг и масаж със сапун. В обикновените стари хамами на Истанбул тази услуга струва 15 евро.

Посетителите на отделните секции за мъже и жени попадат в помещения с извисяващ се купол над зала с размерите на малка джамия. Наоколо има дървени кабинки за преобличане.

След като обуят чехли и се увият в хавлия, гостите влизат в запарената зала от бял мрамор. След като влагата проникне през кожата, теляк изтрива тялото и сваля мъртвите кожни клетки, след което облива с вода.

“Това не е къпане, а пречистване – почти ритуален процес”, казва Илтер.
В Истанбул възстановиха банята на РоксоланаХамамите са с дълга традиция в мюсюлманските държави, включително защото чистотата и измиването са част от всяка молитва. Но освен това те са и място за почивка и срещи.

В Истанбул вече има 4-5 луксозни турски бани за специални гости, но този на Роксолана обещава да е един от най-привлекателните за любопитни чужденци. Те сигурно ще са привлечени и от историята на родената в Украйна някъде в края на ХV век Александра Лисовска, пленена от кримските татари, продадена като робиня в Истанбул и подбрана за харема.

В Истанбул възстановиха банята на РоксоланаЛегендата разказва, че със сексапил и интриги тя успява да се издигне до най-любимата съпруга на султана, а синът й Селим наследява трона.
Той обаче се оказва катастрофално слаб владетел и алкохолик. През 1574 г. умира след подхлъзване и падане в банята, където влязъл пиян.

“Не знаем дали Роксолана действително е идвала точно в тази сграда. Тя умира през 1558 г., т.е. едва година след завършването на хамама. Някои допускат, че банята е построена от султана, за да могат събиращите се да се молят за здравето на жена му”, обяснява Илтер.

“Историята винаги разказва за войни и герои. Сега учим историята на архитектурата, удоволствията и обществения живот”, допълва той.

Източник: Dnevnik.bg.