browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Австрия… през юли

Posted by on 18.06.2011

Всяка година в Австрия се организират повече от 200 фестивали и културни събития. Три града в страната са обявени за нематериалното културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО. Има много причини да посетите родината на Моцарт и на легендите за императрица Сиси. Замъците и крепостите в страната напомнят за имперското й минало.

Юли е най-подходящият месец да отидете в Австрия не само заради многобройните културни събития, но и заради приятните температури през месеца – между 20 и 30 градуса. Валежите по това време на годината са рядкост.

Какво да посетите в Инсбрук
Златния покрив в готическия квартал, императорския дворец, замъка “Амбрас”, катедралата “Сантяго” от XVIII в. в бароков стил, базиликата “Вилтен”.

Фестивал за антична музика в Инсбрук

По време на ренесансовата и бароковата епоха Инсбрук е бил един от музикалните центрове на Европа. Във връзка с тази традиция започва да се чества фестивалът на античната музика. Това е най-старият подобен фестивал в цяла Европа. Тази година ще се проведе между 7 юли и 28 август. Освен опери и концерти се организират и различни безплатни събития на открито или в старите църкви в града.

Кухня в Инсбрук

Инсбрук се намира в провинция Тирол в Алпите. Там можете да опитате типични ястия от цяла Австрия. Някои от специалитетите са т.нар. Tafelspitz, филе от варено говеждо месо в сос с дива ряпа. Заслужава си да опитате и т.нар. Tiroler Knodel, който представлява сухари с шунка и магданоз. Много вкусен е и типичния сладкиш Tiroler Strudel.

Престой в Инсбрук

Една нощувка в двойна стая в хотел струва между 60 и 110 Евро. В хостел можете да намерите легло в обща стая за около 18-19 Евро на вечер.

Транспорт в Инсбрук

Общественият транспорт е добре развит. Между Инсбрук и другите градове в околността редовно се движат автобуси.

Повече информация на:
www.altemusik.at
www.innsbruck.info

Ако искате да спестите пари от транспортни разходи, такава възможност ви дава т.нар. Innsbruck Card. Картата включва неограничен брой пътувания с градски транспорт, вход в музеи, безплатно пътуване с туристическия автобус, наречен The sightseer, пътуване с автобуса до кристалните светове “Сваровски”, различни обществени услуги, както и отиване и връщане до градове в околността. Картата може да бъде закупена за 24, 48 или 72 часа, а цената е съответно 29, 34 или 39 Евро.

Какво да посетите във Виена
Императорския дворец, където повече от седем века са живели владетелите от династията на Хабсбургите, там се намират и музеят на Сиси,  старата лятна резиденция на Хабсбургите Шьонбрун, древният дворец “Белведере”, превърнат днес в музей, катедралата “Свети Стефан” в готически стил, музеят за изящни изкуства с произведения на Рембранд, Веласкес, Рубенс и други, увеселителният парк “Пратер”, кварталът на музеите, където на площ от 60 000 кв.м са разположени различни културни забележителности, изкуственият остров в река Дунав.

Международен танцов фестивал “Импулстанц” във Виена

В събитието участват професионални танцьори, хореографи и учители по танци от цял свят. От 12 юли до 14 август те работят заедно, за да “дадат импулс” на съвременния танц. Освен танцови представления по време на фестивала се организират и курсове по танци.

Кухня във Виена

Кухнята на столицата е силно повлияна от традициите в различни части на Австрия и от други държави. Не пропускайте възможността да опитате типичния шницел с картофена салата. В обикновен ресторант в столицата можете да се нахраните за около 15-20 Евро.

Престой във Виена

Възможностите за престой са много. В хостелите можете да намерите стая за 15-20 Евро за вечер. В хотел двойна стая струва между 80 и 150 Евро, като цента е значително по-висока в хотелите, разположени в центъра. Една от най-добрите зони за настаняване от гледна точка на цени и разположение е в околностите на гара “Вестбанхоф”. Тя се намира на пет спирки с метрото от центъра и е много близо до летището.

Транспорт във Виена

В столицата има добре развита мрежа от автобуси, метро, трамваи и влакове в самия град. Билетите могат да се ползват за всякакъв тип транспорт.  Обикновеният билет струва 1.80 Евро. Можете да си купите и карта за 24 или за 72 часа на цена от съответно 5.70 Евро и 13.60 Евро.

С т.нар. Vienna Card можете да се движите безплатно за 72 часа и да ползвате намаления за различни музеи и други културни забележителности. Картата струва 18.50 Евро. Имайте предвид, че в много случаи тези намаления съвпадат с различни отстъпки за учащи или пенсионери.

Повече информация на:
www.wien.info
www.impulstanz.com/#intro

Никой от тези видове билети не покрива пътя до летището. Дотам можете да стигнете с автобус за 7 Евро или за 12 Евро, ако купите билет за отиване и връщане. Има и влак за 10 Евро, съответно 18 Евро за пътуване в двете посоки.

Фестивал в Залцбург

Фестивалът в Залцбург се организира за първи път през 1920 г. С течение на времето се е утвърдил като един от най-престижните фестивали за опера, театър и концерти. Тази година ще се проведе между 27 юли и 30 август.  Близо 250 000 души ще посетят около 200 представления на 13 различни сцени в целия град.

Какво да посетите в Залцбург
Катедралата в бароков стил Залцбургер дом, манастирът “Свети Петър” от 696 г., който е смятан за най-стария в северната част на Алпите, крепостта на Залцбург, площада и родната къща на Моцарт, двореца “Резиденц”.

Кухня в Залцбург

В Австрия има голямо разнообразие от различни видове кафе. Ето защо е много приятно да седнете в някое от типичните кафенета и да опитате традиционните меланж, кафе с мляко, verlangerter, американско кафе или einspanner, чисто кафе със сметана. В града се намира най-старото кафене в Австрия – “Кафене Томазели”.

От ястията си заслужава да опитате т. нар. Kasnockerln, което представлява хапки от брашно, прясно мляко или вода, сол и яйца, пържени с масло и лук.

Престой в Залцбург

В града можете да намерите стая в хостел за около 18 Евро на вечер. Двойна стая в хотел обаче струва между 40 и 90 Евро за нощувка.

Транспорт в Залцбург

Най-интересните забележителности в града са близо до центъра и е удобно да се придвижвате до тях пеша. Но за да стигнете до крепостите и зелените зони, трябва да използвате обществения транспорт. В града има автобуси и влакове.

Повече информация на:
www.salzburgerfestspiele.at
www.visit-salzburg.net

Можете да си купите и т.нар. Salzburg Card, която включва целия градски транспорт и входове за някои музеи и забележителности. Картата може да бъде за 24, 48 или 72 часа и цената през лятото е 12 Евро за един ден за деца до 15 години и 37 Евро за възрастни за 72 часа.

Най-добре е да се придвижвате с велосипед, защото в града има много подходящи алеи.
Полезни връзки:
www.austria.info/bg ; (страница за туризма в Австрия)
www.bmeia.gv.at/en/foreign-ministry.html (министерство на външните работи)

Източник: Dnevnik.bg.