browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Ирландия… през юли

Posted by on 25.06.2011

Тъмна бира, детелини и зеленина навсякъде са само някои от нещата, които можете да видите в Ирландия. Богат културен живот, впечатляващи пейзажи и много история, от викинги до келти – на това можете да се насладите, ако посетите страната през юли.

Средните температури през лятото са между 15 и 20 градуса, а през юли и август най-вероятно ще избегнете обилните дъждове, които преобладават през голяма част от годината в Ирландия.

Какво да посетите в Голуей
– историческия център със средновековни възстановки, древното рибарско селище Кладаг, кулата, в която е живял поета Уилям Бътлър Йейтс, замъка Дънгуайър от XVI век, в залива на Голуей, националния аквариум Атлантакуария.

Фестивал на изкуствата в Голуей

Това е най-големият фестивал на изкуствата в страната. По време на последното му издание повече от 150 000 души посетиха над 270 представления, изложби и конференции на 25 различни сцени в средновековния град.

Тази година фестивалът ще се проведе между 11 и 24 юли. Сред най-интересните събития се очаква да бъдат концертът на групата “Блондис”, лекцията на писателя Тоибин и театралната изложба на Мистърмен. За всяко представление трябва да се закупи отделен билет, но има и такива, които се провеждат на открито и са безплатни.

Кухня в Голуей

Заслужава си да опитате морските дарове и рибата, които са традиционни заради близкото до града пристанище. Сьомгата и мидите са сред основните деликатеси. Супата от миди, приготвена с пюре от риба и зеленчуци и поднесена с топъл хляб, е едно от най-големите изкушения.

Престой в Голуей

Двойна стая в хотел струва между 50 и 100 евро на вечер, а в хостел можете да намерите стая за цена между 15 и 20 евро

Повече информация на:
www
.galwayartsfestival.ie

www.galway.net

Транспорт в Голуей

В града няма автобуси, но тъй като е разстоянията не са големи, е лесно да се придвижвате пеша. До другите градове, включително и до Дъблин, можете да стигнете с влак или автобус. В Голуей има и летище с директни полети до различни градове във Великобритания.

Какво да посетите в Дъблин
– Университета “Тринити колдж” основан през 1592, Националния музей на Ирландия, където са изложени артефакти от времето на викингите, както и златното съкровище, открито на острова, Националната галерия, Замъка на Дъблин от XIII век, катедралата “Свети Патрик”, най-голямата фабрика за бира в Европа “Гинес сторхаус”, Феникс парк, където се намира и зоологическата градина на Дъблин.

Мейд ин Темпъл бар в Дъблин

Тази година се навърша двайстата годишнина от реконструкцията на културния квартал в Дъблин, наречен “Темпъл бар”.

По този повод от 15 до 24 юли ще се организират повече от 70 представления, в които ще участват над 100 артиста. Можете да посетите театрални постановки, прожекции на филми на открито, концерти и изложби. Повечето от тях са безплатни, но за някои трябва да закупите билет.

Кухня в Дъблин

Едно от типичните ястия е т.нар. Dublin Coddle. То представлява супа с наденички, бекон, картофи и лук. Обикновено се консумира за вечеря и се сервира с черен хляб, който е типичен за Ирландия. В обикновен ресторант можете да се нахраните за 12-20 евро. Не трябва да пропускате, разбира се, да опитате и тъмната бира на ирландската столица.

Престой в Дъблин

В града има над 300 хотела и лесно можете да намерите двойна стая на цена между 45 и 60 евро. На някои места цените стигат до 100-150 евро в зависимост от категорията на хотела. Обща стая в хостел струва между 8.50 и 20 евро.

Повече информация на:
www.visitdublin.com
http://templebar.ie/Event/MadeInTempleBar

Транспорт в Дъблин

В столицата има многобройни автобусни линии и влакове. За туристите е най-добре да купят т.нар. Freedom карта, която включва 72 часа неограничени пътувания, включително и с туристическия автобус, наречен Hop on Hop off. За възрастни цената е 26 евро, а за деца до 14 години струва 10 евро.

Какво да посетите в Уотърфорд:
– музея, кулата на Реждиналд от времето на викингите, фабриката за стъкло, търговската камара с архитектура от XVIII век.

“Сприй” международен фестивал на изкуството в Уотърфорд

Това е безплатен фестивал на открито, който годишно събира около 100 000 души. Тази година ще се проведе между 29 и 30 юли. Организират се многобройни музикални изпълнения, циркови и театрални представления на открито. Всяка година завършва с шествие на конници по улиците на града.

Кухня в Уотърфорд

В обикновен ресторант можете да се нахраните за 15-20 евро. Типични за района са бирите “Мърфис” и “Биймиш”, а от ястията най-известни са маслото и домашните сирена.

Престой в Уотърфорд

Възможностите за престой в града не са толкова много, колкото в Дъблин и Голуей, но все пак можете да намерите двойна стая в хотел на цена между 60 и 120 евро или обща стая в хостел за около 20-30 евро на вечер.

Повече информация на:
www.spraoi.com
www.waterfordtourism.com

Транспорт в Уотърфорд

Градът е малък и е най-удобно да се движите пеша. Ежедневно има автобуси до главните градове в страната и влак до по-близките в околността.
Полезни връзки:

www.discoverireland.com (страница за туризма в Ирландия)
www.dfa.ie/home/index.aspx
(министерство на външните работи)
Източник: Dnevnik.bg.