browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Лампедуза – не за гребци, а за гмуркачи

Posted by on 08.07.2011

Малкият италиански остров Лампедуза влезе рязко в новините след като десетки хиляди емигранти от Северна Африка акостираха на неговия бряг “без резервация”. Последва съобщение за масов отказ на италиански туристи да почиват там, “дори и безплатно”.

Лампедуза е раят за гмуркачите и подводните риболовци, където температурата дори и през зимата не пада под 15 градуса. Географски – част от Африка, политически – от Европейския съюз. Тук само преди две седмици дойде и холивудската звезда Анджелина Джоли като посланик на добра воля на Обединените нации.

Италианският остров, който се намира само на 113 км по права линия от крайбрежието на Африка и близо два пъти по-далеч от Сицилия, в чийто окръг административно се намира, е харесван от любителите на подводните спортове. Крайбрежията на Лампедуза ги привличат заради белите отвеси на варовиковите води и кристално чистите поради липса на пясък води. Отдалечеността на двата континента гарантира срещи с необикновена флора и фауна – корали, костенурки, риба папагал и омари.

Островът може да бъде обиколен с лодка, наета от пристанището, за около 5 часа или с велосипед или камионетка под наем, по неасфалтирани пътища все покрай заливите, лагуните и пещерите. Най-високата точка е на 133 м, а населението – 5 хил. жители.

Това, че една трета от италианските туристи отказват да почиват там, дори и без пари, е резултатът от проучване, цитирано от местния портал Confesrcenti.it и руската РИА Новости. Всъщност половината са заявили, че са готови да посетят Лампедуза, ако друг покрие разходите им, а 42% обясняват, че не искат почивка просто заради намалелите си доходи, а не заради страха от емигрантския поток от юг.

Малкият остров предлага тризвездни хотели от 50 до над 200 евро за стая с безплатен трансфер от летището. Бърза справка в сайтовете за резервации показва, че изборът е ограничен и дори се изписват предупреждения, че цените са по-високи заради липсата на свободни стаи. Просто имигрантите прииждат и си отиват, както впрочем винаги е било през последните 30 години, а туристите нямат пресечни точки с тях, освен може би на летището.

На вечеря традиционното местно меню е съставено от риба, морски дарове, кускус и заешко –  специалитети, предлагани в непретенциозните и уютни крайбрежни заведения.

Достъпът до Лампедуза е възможен с няколко италиански нискотарифни авиопрезвозвачи или пък с ферибот от Палермо, Сицилия.

Източник: Dnevnik.bg.