browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Да откриеш Холандия… през юли

Posted by on 10.07.2011

  Обикновено свързваме Холандия с лалета, сирена, велосипеди, мелници и дървени обувки. Но в тази малка страна има още много неща, които могат да се видят. Например пътуващия театър в северната част на страната или пък карнавала в карибски стил, честван в разгара на лятото. Това са само част от многобройните културни събития в страната през месец юли.

Температурите тогава са много приятни – около 22 градуса. През тази част от годината холандците прекарват повечето си свободно време в парковете, по улиците и на площадите, което създава празнична обстановка в цялата страна

Какво да посетите в Амстердам
– кралския дворец на площада Дам в центъра на града, каналите на Амстердам, общинския музей, музея на Ван Гог с над 200 картини и 550 скици на художника, музея на съвременното изкуство, къщата на Ане Франк, където е писала дневника си, “Квартала с червените фенери”.

Международен фестивал за съвременни танци в АмстердамЮлиданс”

Тази година между 1 и 10 юли ще се чества 21-вото издание на фестивала в холандската столица. По време на събитието могат да се видят изпълнения на едни от най-известните танцьори и хореографи, както и представления на млади таланти. Една от особеностите на фестивала е, че има специална част, посветена на съвременните не-западни танци. В нея се представят изпълнения от Близкия Изток, Северна Африка и Китай.

Фестивалът се провежда на седем различни сцени в града. Най-известните от тях са парка “Вонделпарк” и театъра “Белвю”. За повечето от представленията трябва да се закупи билет, но някои са безплатни.

Кухня в Амстердам

Типичните ястия обикновено включват картофи и зеленчуци, най-вече грах, както и прясна риба.

Можете да опитате и типични индонезийски ястия, останали като традиция от колониалното минало на страната. Такова е например ястието, наречено “Райхстафел” (Rijsttafel), което макар че произлиза от Индонезия, се е пренесло в Холандия и се е превърнало в един от деликатесите в страната. В него се съдържат ориз, различни видове месо, задушени зеленчуци, сок от кокос, банан и различни сосове.

Менюто в обикновен ресторант в града струва между 10 и 30 евро.

Престой в Амстердам

Въпреки голямото разнообразие от места, където можете да отседнете, цените на повечето от тях са високи. Можете да намерите обща стая на цена между 15 и 35 евро или стая в хотел на цена от 50 до 80 евро в зависимост от категорията.

Повече информация на:
www.julidans.nl>
www.amsterdam.info

Транспорт в Амстердам

В Амстердам е много удобно да се придвижвате с колело. Това е предпочитаното транспортно средство за местните жители. В столицата има добре обозначени алеи, както и фирми за наем на велосипеди за туристи. Ако предпочитате обществения транспорт, можете да се придвижвате без проблем с автобус, метро, или с кораб до по-отдалечените от центъра места.

Обикновен билет за всяко едно то тези транспортни средства струва 2.60 евро и е валиден за един час. По-евтини са билетите, които включат неограничен брой пътувания за различни периоди от време. Те струват от седем евро за един ден до 30 евро за една седмица.

Туристите могат да си закупят и т.нар. I amsterdam Card, която включва транспорт и безплатен вход за 50 различни туристически забележителности, както и намаления за други 60 такива. Картата можете да си купите за един, два или три дена на цена от 39 до 59 евро.

Да откриеш Холандия... през юли

Повече информация на:
www.holland.com/global/activities/events/july2011/karavaan.jsp

Пътуващ театър в северната част на Холандия

Пътуващият фестивализминава 126 километра в северната част на Холандия като тръгва от Хоогкаашпел и стига до Схаген. Тази година ще се проведе между 9 и 31 юли и ще включва 16 театрални представления в различни градове и 18 театрални представления на открито. Караваната минава покрай Западно-Фризийската дига и всички представления се провеждат близо до нея.

Какво да посетите в Ротердам
– Кубичните къщи, музея “Бойманс ван Бойнинген”, където са изложени творби от италианския ренесанс, холандското изкуство и сюрреализма, кулата Еуромаст с височина 185 метра, висящия мост Еразъм над река Маас.

Летен карнавал в Ротердам

Тази година ще се чества на 29 и 30 юли. Това е т.нар. тропически празник на Холандия. Инициативата е на група любители на карнавалите от Антилските острови. Всяка година в края на месец юли улиците на Ротердам са оживяват от празнуващите хора.

Кухня в Ротердам

Тук можете да опитате някои от типичните холандски ястия като супата от грах, наречена “ерфтенсууп” (erwtensoep), или кюфтетата от месо, риба или скариди, познати като “крокетен” (kroketten). Не трябва да пропускате възможността да се насладите на едни от най-известните сирена в страната – “Гауда” и “Едам”, както и на холандската бира.

Престой в Ротердам

Една нощувка в двойна стая в хотел ще ви струва между 30 и 100 евро. По-евтини са младежките хостели, където можете да намерите обща стая на цена между 10 и 30 евро за вечер.

Повече информация на:
www.holland.com/global/activities/events/july2011/zomercarnaval.jsp
www.rotterdam.info

Транспорт в Ротердам

Транспортната мрежа в града е много добре развита. Можете да се придвижвате с автобус, метро или кораб. Билетите за неограничен брой пътувания струват седем евро за един ден, 10.50 евро за два и 14 евро за три дена. За 9, 12 и 15 евро можете да си купите т.нар. Rotterdam Welcome Card. Тази карта включва намаления от най-малко 25% за 54 туристически забележителности, ресторанти и други места за забавления в града.
Полезни връзки:
http://us.holland.com> (страница за туризма в Холандия)
www.minbuza.nl/en/home> (министерство на външните работи)

Източник: Dnevnik.bg.