browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Гела – докосване до магията на родопската каба-гайда

Posted by on 07.08.2011

Чували ли сте за с. Гела?

То е малко китно родопско село в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината, разположено на 7 км от Широка Лъка и на 30 км от гр. Смолян. До селото се стига по асфалтов път, отклоняващ се вдясно на разклона със село Солища. Покачите ли се на някои от хълмовете, по които е пръснато селото, пред очите ви ще се открие красива панорамна гледка. Като море се диплят върховете на Родопите, губейки се в хоризонта.

Днес село Гела наброява едва няколко десетки жители. Многобройните археологични находки сочат селото за едно от най-древните селища на Родопите. В близост до връх Турлата е открита скална рисунка, изобразяваща мъж и животни бягащи след него. При разкопки край параклиса “Свети Илия” са разкрити древни тракийски могили. Открито е масово погребение на над 20 траки, за което археолозите твърдят, че е ритуално погребение на знатен тракийски вожд. В разкритите гробове са намерени керамични съдове. При разкопките са открити и много накити, както и кехлибарени мъниста, доказателство за културните връзки на древното население на този край с далечни страни и народи.

Край селото, в близост до местност Ломът, са открити останки от древен римски път. Църквата “Света Троица”, намираща се недалеч от Илинденските поляни, се издига върху основите на ранно християнския манастир. Със съществуването на манастира са свързани много легенди и предания.

В околностите на Гела се среща и Орфеевото цвете, образът на което в древността е бил изсичан върху монети. Орфеевото цвете е неповторим ендемит. То е единствения растителен вид в света, който изпада в анабиоза (мнима смърт). Дори изскубнати и хербаризирани в продължение на години, неговите корени са способни да възстановят своята дейност, след като се засадят отново.*

А конкретната причина да насочим вниманието ви към това богато на история, дух и природа място е традиционното Надсвирване с гайди този уикенд (6-7 август). Организирано в този формат, то се провежда едва за девети път, но легендата твърди, че местните родове се събират на родова среща всяка години на Илинден (първата неделя на август) от столетия.

Домакин е самодейният Фолклорният ансамбъл “Манол Радичев”, носещ името на неговия основател и ръководител – Манол Радичев – местен учител, патриот и родолюбив българин. От създаването си до днес, Ансамбъл “Манол Радичев” изпълнява в най-чист вид музикално-танцови постановки от родопския фолклор.

Ежегодното гайдарско надсвирване привлича много туристи от страната и чужбина. В състезанието вземат участие състезатели от целите Родопи, страната и чужбина. Всяка година хиляди туристи идват в село Гела, привлечени от заслепителното зрелище на гайдата и зашеметяващата панорама. Известното Родопско чеверме на шиш се приготвя на открито на поляните. Достъпът е свободен за всички посетители.

Надсвирването се проведе в три възрастови групи. Първата обхваща възрастовата граница до 14 години, като участниците ще изпълняват свободна програма до 5 минути. Участниците във втората група са от 15 до 20 години. Те задължително трябва да изпълнят бавна и бърза мелодия до 6 минути. Третата група е за участници над 21 години. Те също ще изпълняват бавна и бърза мелодия, с времетраене до 7 минути. Всеки, който свири на каба гайда може да участва, като се запише предварително или на място. Жребий определя реда на явяване на участниците в конкурсната програма.

*Източник: journey.bg, Actualno.com.