browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Древният Агатополис

Posted by on 21.08.2011

Потърсим ли на географската карта на България град Ахтопол, ще го намерим кацнал от векове на красив скалист полуостров край Черно море, дълъг около 500 м, широк – около 300 м и висок 20 м, на юг от Бургас и Царево, недалеч от бистрата река Велека, в полите на дивната Странджа планина.

Най-южният черноморски град на България, с около 1500 жителя, е древен морски град, с богата история и култура, а днес популярен морски курорт. Намира се южно на 86 км от областния град Бургас, на 14 км от общинския център – Царево, и международната магистрала Е-87, преминаваща по Черноморското крайбрежие и гъстите гори на Странджа от Бургас, през Созопол, Приморско до Малко Търново и Република Турция – 130 км. Ахтопол отстои на 6 км южно от с. Варвара, на 5 км северно от селата Синеморец и 17 км от Резово, на 6 км източно от с. Бродилово. На запад от града се издига най-високия връх на рида Босна – Папия (501 м).

Богата е историята на Ахтопол, наречен според едни на любимата внучка на бог Зевс – Агата, а според други, на византийския пълководец Агатон – Агатополис, което преведено от гръцки означава “град на щастието” (доброто, любовта или благоденствието). Символ на Ахтопол е кукумявката Агао.

В района на Ахтопол климатът е характерен с къса и студена пролет, прохладно и сухо лято – температури от 22 до 26° C, продължителна, слънчева и топла есен с около 15° C, мека и дъждовна зима – температура около 0° C, 2 260 часа продължителност на слънчево греене, като е най силно през юни и юли. Летните горещини се понасят по-леко, отколкото във вътрешността на страната, поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха.

Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци. Солеността на водата е 16 промила. Температурата на морската вода през юли и август достига до 24 – 25° C. Тя е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.

Плажната ивица на град Ахтопол е покрита със ситен пясък и е дълга 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж – атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.

Разчитайки на природните дадености, Ахтопол все повече се оформя като модерен курортен център. Обновяването на курортно – туристическата инфраструктура на града, изграждането на нови кокетни къщи и заведения за хранене дава самочувствие на жителите му и увереност, че туризмът и занапред ще бъде най-развивания отрасъл.

Корабоплаването и морският транспорт от хилядолетия са свързвали Ахтопол с черноморските и средиземноморските страни и пристанища. Дълбок, удобен и добре защитен в миналото, ахтополският залив е удобно място за приставане и обслужване на тогавашните ветроходи.

С годините, в резултат на рушителната дейност на морето и ерозията североизточният бряг е разрушен и наносите запълват най-удобната част за пристан в залива. В днешно време поредицата от твърди скали представляват естествен вълнолом. Пристанът е изместен на юг и древният мост е заменен с железобетонен.

Благодарение на пристанището и търговията градът неведнъж е бил икономически  и културно развит, а неговите богатства са причина често да бъде превземан, ограбван и разоряван. И винаги благодарение на морето, пристанището и трудолюбивите жители, Ахтопол възкръсвал и славата му се разнасяла далеч по света. До 1913 г. в ахтополското пристанище домували до 45-50 кораба, платноходи и много рибарски лодки. Сега в пристанището влизат и излизат само рибарски лодки, които през зимата се изтеглят на брега.

Ахтопол е едно от най-добрите места за почивка по родното Черноморие. Той е смесица от красота и удобство, с едни от най-привлекателните условия за туристите. Градът все още може да предложи спокойствие в някои свой части, а това никак не е малко!

Източник: journey.bg, Actualno.com.