browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Завръщане в България

Posted by on 06.09.2011

Диви коне, изчезнали преди хиляди години от територията на днешна България, бяха отново заселени у нас.

Инициативата е в рамките на българо-холандския проект “Новото тракийско злато” за възстановяване на природата в Източните Родопи, информира БНР.

Идеята е дивите коне да станат туристическа атракция, а когато се размножат да се предлагат у нас и в чужбина. Интерес към тях вече има от няколко природни парка на Балканите.

Животните бяха докарани със специални камиони от природен парк в Холандия и пуснати в безлюден район на община Крумовград. Дивите коне са 12 и са от едно семейство.

У нас те ще живеят свободно в природата, където ги чакат много опасности. Ще се сблъскат с вълците. Тревата може би ще бъде с различно качество от холандската и водата ще е по-малко.

Дивите коне, известни като тарпани, са обитавали Балканите и Европа още от каменната ера. В природата този вид е изчезнал в края на 19-ти век. По-късно породата е възстановена в Полша чрез селекция на домашни коне. Тарпаните са спокойни, тихи и любопитни към хората.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед обаче изрази опасения от реакцията на местните жители.

Според мен ще бъдат противоречиви настроенията и това е нормално, защото е за пръв път, начало, диви коне са, плашещи малко.

Тарпаните ще останат близо година в заградена площ от 3 декара, за да се адаптират. Ще ги пазят електропастири. За да наблюдава реакциите им в новата среда, сред тях ще живее 22-годишната холандка Яел Ван дер Шлейс. За животните ще се грижи семейство местни фермери.

Чрез Actualno.com.