browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

На плаж в Катар

Posted by on 20.03.2012

За разлика от някои арабски държави, където не се прави никакъв компромис с мюсюлманските нрави,  гостите на Катар имат пълната свобода да избират облеклото си. Там разголените рамене и късите поли на туристите няма да предизвикат негативна реакция сред местните хора. И освен това в Катар има много, при това прекрасни плажове, където човек да се освободи от задръжките и да се отдаде на пълноценна почивка.

Твърде възможно е тъкмо този факт да е изкушил членове на българската делегация в Катар да използват за плаж паузите между срещите по време на правителствената визита в арабската държава, както твърди подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков. Той беше поименно посочен от премиера Бойко Борисов като “плажуващ” и това му струва министерския пост.

Катар е емирство в Близкия Изток, което заема едноименния малък полуостров, вдаден дълбоко в Персийския залив. А плажовете покриват почти изцяло брега на държавата. Сред по-известните сред тях са тези на юг от столицата Доха като например Ал Уакра, Месайед, Хор ал Удейд.

На западния бряг на полуострова пък добрите плажове са Зекрийл, а също и плажът до Ум Баб. Според посетилите страната обаче най-добрите места за любителите на плажа са на север от Доха.

И северната част на Катар има доста пясъчни места с тихи води, които са изключително подходящи за семейства с малки деца. Такива са плажовете на Ал Хуйала, Фууайрат и Ал Гария.

Не винаги обаче всяко от тези места е плаж в класическия туристически вид – със спасителен пост и паркинг. За да се озовете там, просто ще трябва да карате, докато стигнете до село или град и да продължите до брега на морето. Така че не очаквайте да откриете и плажни чадъри, съблекални или душове, а също и местата да са изрядно чисти.

Затова пък в повечето от големите хотели, където има такива удобства, се предлагат и тарифи за дневни посетители, които идват само на плаж и не ползват нощувка. Другият вариант да ползвате хотелски плаж е да имате клубна карта на редовен посетител.

В последно време туристическият поток в Катар става все по-голям и годишно страната се посещава от около 150 хил. души. Повечето нови хотели са разположени по протежение на бреговата линия. А туристите са привлечени не само от красивите плажове, но и от безмитната търговия.

Ако решите да пробвате плажното си мляко в Катар, все пак имайте предвид, че никак не е препоръчително да планирате екскурзията си в периода юни – октомври. Тогава температурите често са над 50 градуса, а пустинният вятър е твърде силен. Затова най-подходящи за туризъм са месеците от октомври до април. Тогава температурите в най-студените дни са 17-20 градуса, а през останалото време – 30-35. Още полезна информация за бъдещото си пътуване до Катар може да откриете на официалния туристически сайт на страната.

Източник: Dnevnik.bg.