browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Маршрут: София – Сапарева баня – Царска Бистрица

Posted by on 27.10.2012

Разстояние: 71 км

Тип: еднодневна разходка

Сапарева баня отдавна се слави като СПА курорт. Днес в града функционират минерални басейни и имате възможност да отдъхнете там както в големите летни жеги, така и в зимните дни.

До Сапарева баня можете да стигнете през Панчерево и Самоков или през Бистрица и селата Ковачевци и Поповяне. Вторият път е по-пряк, но в сравнително по-лошо състояние.

Има на какво да отделите време в Сапарева баня. Разгледайте Средновековната църква “Св. Никола” в градския парк. Според историците църквата е строена през XII-XIII век. “Св. Никола” била изцяло изографисана, но днес можете да разгледате само запазени фрагменти от старите стенописи.

В Сапарева баня се намира и най-горещият гейзер на Балканите. Температурата на водата е 103 градуса.

От Сапарева баня можете да се разходите до курорт Паничище, а оттам с лифт или с пешеходен преход да стигнете и до Седемте рилски езера.

След като разгледате Паничище и рилските природни забележителности можете да се насочите към Боровец, където да се отдадете на активна почивка сред планинската красота. Ако имате желание можете да направите почивката по-дълга и да нощувате в един от многобройните планински хотели.

Автор: BulgariaInside